Доступність посилання

ТОП новини

Під АП і Кабміном вимагають скасувати підняття тарифів на газ


Активісти вимагають зупинити рішення уряду про підняття тарифів на газ
Активісти вимагають зупинити рішення уряду про підняття тарифів на газ

Біля Адміністрації президента України і будівлі уряду в Києві 24 жовтня відбуваються акції протесту з вимогою скасувати підняття тарифів на газ.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, акції організовують ВО «Батьківщина», громадська організація «Центр захисту киян» і ВО «Свобода».

Активісти вимагають зупинити рішення уряду про підняття тарифів на газ.

На акцію також прийшла і лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. «Запускається ще одне коло інфляції, бо підняття тарифів веде до підвищення цін на товари і послуги», – сказала Тимошенко.

Вона також заявила, що звернулася до спікера Верховної Ради Андрія Парубія з вимогою скликати екстрене засідання парламенту, щоб скасувати підвищення тарифів.

19 жовтня прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення в Україні зростуть на 23,5%. У Кабміні таке рішення назвали «вимушеним кроком» і заявили, що в перебігу переговорів із кредиторами взагалі йшлося про подорожчання на 60%.

Справа ціни на газ для населення ключова для того, щоб Міжнародний валютний фонд відновив фінансування України. Україна в рамках співпраці з МВФ зобов’язалася перейти до ринкових цін, але влітку і восени 2017 року відмовилася виконувати ці зобов’язання.

Читайте також: Газ на 23,5% дорожче для населення – це запобіжник економічної кризи – Парубій підтримав Гройсмана

19 жовтня Міжнародний валютний фонд погодив із українською владою нову програму резервної підтримки замість чинної програми розширеного фінансування.

Обсяг нової програми – 3,9 мільярда доларів. Згідно з повідомленням, вона має стати основою для економічної політики уряду в 2019 році – передбачається, що ця політика буде зосереджена на зниженні інфляції та реформах оподаткування, фінансового і енергетичного секторів.

Після того, як Верховна Рада затвердить бюджет на 2019 рік з урахуванням рекомендацій МВФ, угоду має розглянути Виконавча рада фонду.

XS
SM
MD
LG