Доступність посилання

ТОП новини

Pandora Papers підвищують важливість боротьби з корупцією на міжнародному рівні – Білий дім


«Радше тепер це питання буде більш важливим на міжнародному порядку денному», – сказала Джен Псакі
«Радше тепер це питання буде більш важливим на міжнародному порядку денному», – сказала Джен Псакі

Згадка про президента України Володимира Зеленського у розслідуванні офшорів, проведених Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, не змінить діалогу між Києвом і Вашингтоном, але це питання підвищує для президента США Джо Байдена важливість питання посилення фінансової прозорості у світі, заявила речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу 4 жовтня, передає «Голос Америки».

«Президент Байден відданий справі підвищення прозорості як в американській, так і в міжнародній фінансових системах. Він наполягає на цьому в рамках своєї внутрішньої політики. Але також і на міжнародних форумах він зосередив увагу на важливості зрівняти правила гри, зменшити корупцію, гарантувати, що ми робимо це як скоординоване міжнародне товариство. Я б не сказала, що це зміниться. Радше тепер це питання буде більш важливим на міжнародному порядку денному», – сказала Псакі.

Фігурантами Pandora Papers виявилися низка світових лідерів, зокрема, президент Росії Володимир Путін, президент Азербайджану Ільхам Алієв, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв та колишній прем’єр-міністр Британії Тоні Блер.

Загалом же у документах офшорних компаній фігурують близько 35 нинішніх та колишніх лідерів держав, а також понад 300 чиновників.

Результати дослідження Pandora Papers були оприлюднені 3 жовтня Центром з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), який входить до Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ).

Pandora Papers оприлюднили через п’ять років після публікації розслідування Panama Papers у 2016 році.

Журналісти отримали доступ до майже 12 мільйонів конфіденційних файлів від 14 компаній, що надають фінансові послуги у таких країнах як, Британські Віргінські острови, Панама, Беліз, Кіпр, Об'єднані Арабські Емірати, Сінгапур та Швейцарія. Команда з понад 600 журналістів із 150 засобів масової інформації провела два роки, вивчаючи їх, відстежуючи джерела та досліджуючи судові справи й інші публічні документи у десятках країн.

Згідно з документами, президент України Володимир Зеленський та його близькі соратники могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG