Доступність посилання

ТОП новини

Боррель пропонує використати 90% доходів від заморожених активів РФ на закупівлю зброї для України


За словами Борреля, він подасть пропозицію країнам-членам ЄС 20 березня, напередодні саміту Євросоюзу, який розпочнеться наступного дня
За словами Борреля, він подасть пропозицію країнам-членам ЄС 20 березня, напередодні саміту Євросоюзу, який розпочнеться наступного дня

Голова зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Жозеп Боррель заявив 19 березня, що пропонуватиме ЄС використати 90 відсотків доходів від російських активів, заморожених в Європі, на закупівлю зброї для України через Європейський фонд миру.

Верховний представник ЄС із закордонних справ заявив журналістам у Брюсселі, що запропонує перерахувати решту 10% до бюджету ЄС і використати їх для підвищення потужності української оборонної промисловості.

За словами Борреля, він подасть пропозицію країнам-членам ЄС 20 березня, напередодні саміту Євросоюзу, який розпочнеться наступного дня.

Рада міністрів закордонних справ ЄС 18 березня ухвалила остаточне рішення про виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України шляхом створення спеціального Фонду допомоги Україні (UAF) в рамках Європейського фонду миру.

Минулого тижня країни посли країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення про поповнення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого країнам-членам відшкодовують кошти за надану Україні зброю.

Напередодні агентство Bloomberg, яке ознайомилося з проєктами документів, повідомило, що Європейський союз підготував законодавство, згідно з яким Україна почне отримувати прибутки від заморожених російських суверенних активів вже у липні.


Повідомляється, що пропозиції, які потребують підтримки всіх країн-членів ЄС, передбачають застосування податку на непередбачений прибуток, отриманий від іммобілізованих резервів, з метою використання приблизно трьох мільярдів євро на рік для фінансування поставок зброї в Україну і розвитку її оборонної промисловості.

Близько 260 мільярдів євро активів російського центрального банку, переважно у вигляді цінних паперів і готівки, були заблоковані країнами «Групи семи», ЄС і Австралією, причому більше двох третин із них заблоковані в ЄС.

Фінансування стало особливо важливим у той час, як Україна стикається з нестачею артилерії, а близько 60 мільярдів доларів допомоги від США залишаються заблокованими в Конгресі.

Читайте також: Міністерка фінансів США закликала країни G7 вирішити, як передати прибутки від активів РФ до України

Форум

XS
SM
MD
LG