Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії нагородив Зеленського найвищою чеською державною нагородою


Президент Чехії Мілош Земан має репутацію одного з найбільш доброзичливо налаштованих до Кремля європейських політиків, але засудив нове російське вторгнення до України
Президент Чехії Мілош Земан має репутацію одного з найбільш доброзичливо налаштованих до Кремля європейських політиків, але засудив нове російське вторгнення до України

Президент Чеської республіки Мілош Земан прийняв рішення нагородити президента України Володимира Зеленського найвищою державною нагородою країни – орденом Білого Лева.

Про це Земан повідомив під час церемонії вручення державних нагород, яка відбулась в історичній Владиславській залі празького Граду – резиденції чеських президентів.

У своєму виступі, як повідомляють чеські медіа, Мілош Земан наголосив, що прагнув таким чином відзначити українського президента за його відвагу при обороні Києва перед російською агресією.

Читайте також: Фундація Рейгана нагородила Зеленського медаллю Свободи

«Ось чому на подвір’ї Граду був встановлений український прапор, тому тут вперше пролунав український гімн і тому ми в запрошенні просили вас прийти на цю зустріч, щоб ви фінансово допомогли українським біженцям», – наголосив у своєму виступі президент Чехії.

Володимир Зеленський, на думку чеського президента, «проявив відвагу і мужність. І, хоча йому США пропонували евакуацію, він залишився в столиці своєї країни, звідкіля керує її обороною».

У своєму виступі Земан також звернув увагу на те, що захід відбувається в час, коли неподалік від Чехії «лютує війна, викликана російською агресією щодо України».

Читайте також: Чехія та Нідерланди відправлять більше військової допомоги Україні

Церемонія відзначення державними нагородами відбувається в Чехії щорічно 28 жовтня – у День заснування Чехословаччини. Через пандемію коронавірусу її проведення у 2020-му і 2021 роках було скасоване.

Президент Чехії Мілош Земан має репутацію одного з найбільш доброзичливо налаштованих до Кремля європейських політиків. У минулому він ставив під сумнів необхідність санкцій і неоднозначно висловлювався про анексію Криму. Втім, після нового вторгнення Росії до України Земан різко засудив російську агресію, висловив підтримку Україні і закликав до жорстких санкцій проти Кремля.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG