Доступність посилання

ТОП новини

ЄС бачить, що діється в Азові, й «називає речі своїми іменами» – Моґеріні


Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Верховна представниця Євросоюзу з питань зовнішньої політики Федеріка Моґеріні в Брюсселі, 17 грудня 2018 року
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Верховна представниця Євросоюзу з питань зовнішньої політики Федеріка Моґеріні в Брюсселі, 17 грудня 2018 року

Російська мілітаризація Чорноморського та Азовського регіонів дуже небезпечна, тому Європейський союз із самого її початку закликає Москву негайно її припинити, заявила після засідання Ради асоціації України і ЄС голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні.

«Ми закликали Росію до чіткої деескалації, бо для ЄС це є важливо не лише з точки зору безпеки, але й з точки зору економічного впливу її «інспекцій», включно із суднами під європейськими прапорами», – заявила вона.​

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018
Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні. Брюссель, 17 грудня 2018

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Моґеріні нагадала, що порушувала тему зростання напруги у Керченській протоці та Азовському морі під час останньої зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Вона запевнила, що донесла йому позицію Євросоюзу та чіткий сигнал щодо очікувань від Росії.

Читайте також: Посли країн ЄС дали «зелене світло» продовженню санкцій проти Росії

«Ми не лише бачимо, що діється, але й дуже згуртовано надсилаємо Росії сигнали. У висновках останнього саміту ЄС ми назвали речі своїми іменами та виклали наші очікування. І це є питанням, яке ми регулярно координуємо з нашими партнерами – країнами «Групи семи», – заявила голова європейської дипломатії.​

У понеділок у Брюсселі відбулося 5-е засідання Ради асоціації Україна-ЄС, в роботі якого взяв участь прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

12 грудня Європейський парламент закликав країни-члени Євросоюзу закрити свої порти для російських кораблів, які йдуть з Азовського моря, і підготувати санкції за дії Росії біля Керченської протоки.

Читайте також: Порошенко закликав ЄС запровадити санкції за дії Росії біля Керченської протоки​

7 грудня Державна прикордонна служба України заявляла, що Росія, всупереч міжнародному праву, продовжує чинити перешкоди руху кораблів через Керченську протоку, у зв’язку з чим в очікуванні проходу там перебуває понад 140 суден.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх і екіпажі. Підконтрольні Кремлю суди у Криму арештували 24 моряків на два місяці. Зараз вони перебувають у Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими, як то визначає міжнародне право.

Країни Заходу засудили дії Росії. В Євросоюзі закликали до «стриманості і деескалації», а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оприлюднив заяву з вимогою до Росії звільнити військовополонених і захоплені кораблі.

Керченська криза: полонені моряки і нові санкції проти Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:05 0:00

XS
SM
MD
LG