Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС про F-16 для України: «незабаром будуть хороші новини»


Напередодні речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що протягом осені й зими 2023 року Україна не зможе захистити своє небо винищувачами F-16
Напередодні речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що протягом осені й зими 2023 року Україна не зможе захистити своє небо винищувачами F-16

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримає літаки F-16, як тільки завершаться тренування пілотів.

«Пілоти з тренувань повернуться і літаки теж прибудуть – це буде синхронізований процес. На цьому тижні – три дні у президента щодня наради і розмови про пришвидшення цього процесу і скажу дипломатично: я думаю, незабаром будуть хороші новини», – сказав Кулеба в ефірі програми «Сніданок з 1+1» 17 серпня.

Напередодні речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що протягом осені й зими 2023 року Україна не зможе захистити своє небо винищувачами F-16.

«Уже очевидно, що не зможемо захистити Україну літаками F-16 протягом осені й цієї зими… На цей літак були великі надії, що він стане частиною протиповітряної оборони, яка зможе захистити нас від ракетного і дронового тероризму Росії», – сказав він.

Водночас Ігнат відзначив, що питання про навчання українських пілотів й інженерів, «зрушило з місця».

Наразі повідомлень про початок таких навчань не було. У липні видання Politico повідомило, що коаліція з 11 країн на чолі з Данією та Нідерландами готова розпочати навчання українських пілотів управлінню F-16, але не може цього зробити без офіційного дозволу від США. У серпні в Пентагоні підтвердили дозвіл США на навчання українських пілотів на F-16.

Влада України з початку 2023 року активно просить, щоб країни Заходу надали ЗСУ сучасні винищувачі, в тому числі американські F-16. У липні координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Україна, ймовірно, отримає ці літаки до кінця року.

Контури так званої коаліції винищувачів почали вимальовуватися, коли у травні 2023-го на саміті «Групи семи» в Японії президент США Джо Байден дав добро на навчання українських пілотів. Для України, чий радянський авіапарк у рази поступається російському і за численністю, й за технологічністю, це рішення фактично стало поворотним моментом, оскільки уможливило і майбутні поставки винищувачів.

Міжнародні зусилля, покликані ознайомити українських пілотів із F-16, що в майбутньому дозволить їм стати на захист українського неба, очолили Данія й Нідерланди. Провідні учасниці авіакоаліції, яка, за останніми даними, налічує одинадцять країн, узялися розбробляти навчальну програму для українців, щоб вони могли успішно виконувати повітряні бойові місії на сучасних літаках.

XS
SM
MD
LG