Доступність посилання

ТОП новини

У Пентагоні підтвердили дозвіл США на навчання українських пілотів на F-16


Український МіГ-29 поруч із американськими F-16, фото ілюстративне
Український МіГ-29 поруч із американськими F-16, фото ілюстративне

У Пентагоні підтвердили, що Сполучені Штати дозволили іншим країнам навчати українських льотчиків керуванню американськими винищувачами F-16. Про це на брифінгу 8 серпня сказала заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

«Данія та Нідерланди лідирують у підготовці. Президент (США Джо Байден – ред.) дав зелене світло, щоб дозволити та підтримати навчання, щоб просунутися вперед, але я просто не маю жодних додаткових оновлень щодо конкретних пілотів, які навчаються», – сказала речниця.

Влада України з початку 2023 року активно просить, щоб країни Заходу надали ЗСУ сучасні винищувачі, в тому числі американські F-16. У липні координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що Україна, ймовірно, отримає ці літаки до кінця року.

У липні видання Politico повідомило, що коаліція з 11 країн на чолі з Данією та Нідерландами готова розпочати навчання українських пілотів управлінню F-16, але не може цього зробити без офіційного дозволу від США.

Контури так званої коаліції винищувачів почали вимальовуватися, коли у травні 2023-го на саміті «Групи семи» в Японії президент США Джо Байден дав добро на навчання українських пілотів. Для України, чий радянський авіапарк у рази поступається російському і за численністю, й за технологічністю, це рішення фактично стало поворотним моментом, оскільки уможливило і майбутні поставки винищувачів.

Міжнародні зусилля, покликані ознайомити українських пілотів із F-16, що в майбутньому дозволить їм стати на захист українського неба, очолили Данія й Нідерланди. Провідні учасниці авіакоаліції, яка, за останніми даними, налічує одинадцять країн, узялися розбробляти навчальну програму для українців, щоб вони могли успішно виконувати повітряні бойові місії на сучасних літаках.

XS
SM
MD
LG