Доступність посилання

ТОП новини

G20 не змогла узгодити заяву щодо війни Росії проти України


Як і очікувалося, повномасштабне вторгнення Росії в Україну домінувало в дискусіях на зустрічі в Нью-Делі, Індія
Як і очікувалося, повномасштабне вторгнення Росії в Україну домінувало в дискусіях на зустрічі в Нью-Делі, Індія

Міністри закордонних справ країн «Групи 20» (G20) не змогли «узгодити» позиції щодо війни Росії проти України, що призвело до того, що спільна декларація щодо конфлікту не була схвалена.

Як і очікувалося, повномасштабне вторгнення Росії в Україну домінувало в дискусіях на зустрічі в Нью-Делі, Індія, в той час, як найбільші економіки світу намагаються обмежити вплив війни. G20 складається з 19 країн і Європейського союзу, на частку яких припадає близько 85 відсотків світової економіки і дві третини населення.

Незважаючи на те, що засідання включало несподівану коротку зустріч між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і його російським колегою Сергієм Лавровим, міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар сказав, що щодо війни РФ в Україні «були розбіжності, які ми не змогли подолати».

Блінкен, який вперше за вісім місяців перебував в одній кімнаті зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, заявив, що зустріч була «затьмарена неспровокованою і невиправданою війною Росії проти України, навмисною кампанією знищення цивільних цілей та її нападом на основні принципи Статуту ООН».

Очікувалося, що Блінкен і Лавров не будуть вести переговори віч-на-віч на зустрічі G20, але вони розмовляли в кулуарах заходу близько 10 хвилин, повідомив високопоставлений чиновник США.

За словами чиновника, Блінкен сказав Лаврову три пункти: що США підтримуватимуть Україну у війні стільки, скільки буде потрібно для її припинення, що Росія має скасувати своє рішення про призупинення участі ядерному договорі зі США і що Москва повинна звільнити затриманого американця Пола Вілана. Посадовець відмовився повідомити про відповідь Лаврова.

Російські інформаційні агентства підтвердили, що Блінкен і Лавров розмовляли, але уточнили, що вони зробили це «на ходу».

Коментарі Блінкена прозвучали в той же день, коли Лавров провів переговори з міністром закордонних справ Китаю Цінь Ґаном на полях заходу.

Багато хто з лідерів G20 побоюються, що Китай може вирішити постачати Росії зброю для війни проти України, і сподіваються переконати Пекін залишатися осторонь.

Але в заяві російського МЗС щодо зустрічі Лаврова і його китайського колеги Москва заявила, що сторони погодилися відкинути «спроби втручання у внутрішні справи інших країн, нав’язування односторонніх підходів шляхом шантажу й погроз та протидії демократизації міжнародних відносин».

Китайська сторона зустріч наразі не коментувала.

XS
SM
MD
LG