Доступність посилання

ТОП новини

Ґроссі каже про «прогрес» МАГАТЕ в огляді Запорізької АЕС після заяв України про мінування


Наразі експерти МАГАТЕ не знайшли вибухівку на Запорізькій атомній електростанції, заявив генеральний директор агентства Рафаель Ґроссі
Наразі експерти МАГАТЕ не знайшли вибухівку на Запорізькій атомній електростанції, заявив генеральний директор агентства Рафаель Ґроссі

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії отримали можливість оглянути кілька об’єктів Запорізької атомної електростанції, заявив голова агентства Рафаель Ґроссі 7 липня.

«Ми маємо прогрес. Із середи по сьогодні ми змогли отримати більше доступу. Ще не на дах, але ми подали запит (окупаційній – ред.) владі, щоб піднятися туди», – заявив він на пресконференції в Токіо в п’ятницю.

Ґроссі висловив впевненість, що експерти МАГАТЕ отримають такий дозвіл. Водночас він вказав на те, що вони вже оглянули кілька інших об’єктів.

«Ми змогли здійснити огляди охолоджувальних ставків та інших місць. Як видно з моїх повідомлень, ми не побачили жодних ознак вибухівки чи мін у цих місцях», – додав генеральний директор.

Читайте також: Буданов розповів, чи зберігається загроза катастрофи на Запорізькій АЕС

Генеральний штаб Збройних сил України заявив 4 липня про можливу підготовку Росією провокації на території окупованої нею Запорізької атомної електростанції «найближчим часом».

Перед цим у «Росенергоатомі» заявили, що Україна нібито має атакувати Запорізьку АЕС в Енергодарі в ніч на середу, 5 липня.

Міжнародне агентство з атомної енергії 5 липня закликало надати додатковий доступ до окупованої Росією Запорізької АЕС, щоб «підтвердити відсутність на місці мін або вибухівки».

Раніше українська влада заявила про ймовірну підготовку РФ теракту на окупованій Запорізькій АЕС. У Кремлі традиційно заперечили звинувачення і назвали цю заяву «черговою брехнею».

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

XS
SM
MD
LG