Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні нових санкцій в Ірані відзначають річницю розриву відносин із США


Мурал із зображенням засновника Ісламської республіки Іран Аятолли Хомейні на стіні колишнього посольства США в Тегерані
Мурал із зображенням засновника Ісламської республіки Іран Аятолли Хомейні на стіні колишнього посольства США в Тегерані

В іранській столиці Тегерані відзначають 39-ту річницю захоплення посольства Сполучених Штатів, яке призвело до розриву відносин із Вашингтоном.

Учасники демонстрації зібралися біля колишньої будівлі дипломатичної місії в Тегерані, де скандували гасла «Смерть Ізраїлю» і «Геть США». За повідомленнями місцевого телебачення, схожі акції пройшли по всій країні.

Читайте також: Пашинян каже, що США знають про «особливі відносини» Вірменії з Іраном​

Іранці, які зібралися з нагоди річниці, спалили опудало президента США Дональда Трампа, а також американський і ізраїльський прапори.

Антиамериканські настрої в країні посилилися після того, як Трамп вирішив вийти з ядерної угоди з Іраном, укладеної в 2015 році.

5 листопада мають набути чинності нові санкції, запроваджені Вашингтоном проти Ірану – вони зокрема вдарять по галузях енергетики, суднобудівництва, вантажних перевезеннях і фінансовому секторі.

Читайте також: США заявляють, що зроблять винятки для 8 «юрисдикцій» у питанні санкцій проти Ірану​

Офіційний Тегеран запевнив, що продовжить виконувати умови ядерної угоди, попри санкції. Водночас голова МЗС країни звинуватив Сполучені Штати в намаганнях повалити владу в Ірані.

У серпні набув чинності попередній етап санкцій США, які стосуються іранських фінансових транзакцій в американських доларах, іранської автомобільної індустрії, купівлі комерційних літаків і металів, включно із золотом, а також продажів перських килимів.

XS
SM
MD
LG