Доступність посилання

ТОП новини

Франція: через рік-два в Ірану може бути ядерна зброя


Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан
Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан

Іран може здобути ядерну зброю через рік чи два, якщо продовжить порушувати ядерну угоду, попереджає міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан.

Він сказав про це 10 січня напередодні екстреної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, що відбудеться на тлі загострення відносин між Іраном і США після вбивства Сполученими Штатами Америки чільного іранського командувача генерала Касема Солеймані й обстрілів іранськими ракетами сил США в Іраку.

«Якщо вони продовжать розхитувати віденську угоду, тоді так, за досить короткий проміжок часу, від одного до двох років, вони можуть отримати доступ до ядерної зброї, що є неприпустимим», – сказав Ле Дріан німецькій радіостанції RTL 10 січня.

Нещодавно Франція, Велика Британія і Німеччина закликали Тегеран до виконання ядерної угоди 2015 року й утриматися від насильства. Перед цим Іран заявив про намір відмовитися від будь-яких обмежень, передбачених ядерною угодою 2015 року. Уряд цієї країни анонсував п’ятий етап відступу від прописаних в документі зобов’язань.

Згідно з заявою, яку цитували офіційні медіа, країна відмовиться від «обмеження кількості центрифуг», які використовує для збагачення урану.

Угода, укладена 2015 року, передбачає полегшення санкцій проти Тегерана в обмін на обмеження ядерної діяльності Ірану. Документ підписали п’ять постійних членів Ради безпеки ООН, Німеччина та Європейський союз, але США вийшли від угоди у 2018 році та запровадили нові санкції, які можуть зашкодити фірмам, що ведуть бізнес з Іраном.

Європейські учасники угоди – Франція, Велика Британія та Німеччина – заявили про відданість домовленостям, але Тегеран неодноразово вимагав зробити більше, щоб зменшити вплив американських санкцій. Тегеран також відійшов від дотримання окремих пунктів угоди, активізувавши свою ядерну програму.

XS
SM
MD
LG