Доступність посилання

ТОП новини

Іран збагачує більше урану, ніж до угоди 2015 року – Роугані


«Тиск на Іран збільшився, але ми продовжуємо просуватися вперед», – сказав Хасан Роугані у телепромові 16 січня
«Тиск на Іран збільшився, але ми продовжуємо просуватися вперед», – сказав Хасан Роугані у телепромові 16 січня

Президент Ірану Хасан Роугані заявляє, що Іран зараз збагачує більше урану, ніж до підписання в 2015 році ядерної угоди, яка обмежувала ядерну програму Ірану в обмін на послаблення санкцій.

«Тиск на Іран збільшився, але ми продовжуємо просуватися вперед», – сказав Роугані у телепромові 16 січня, наполягаючи при цьому, що Іран не розглядає повний вихід з ядерної угоди.

Тим часом, голова європейської дипломатії Джозеп Борель, що зустрівся з міністром закордонних справ Ірану Мохаммедом Джавадом Заріфом у кулуарах конференції в Індії 16 січня, сказав йому, що ядерна угода нині є «важливою, як ніколи», враховуючи зростання напруженості на Близькому Сході.

Цього місяця Іран заявив про намір відмовитися від будь-яких обмежень, передбачених ядерною угодою 2015 року. Уряд цієї країни анонсував п’ятий етап відступу від прописаних в документі зобов’язань.

Згідно з заявою, яку цитували офіційні медіа, країна відмовиться від «обмеження кількості центрифуг», які використовує для збагачення урану.

Угода, укладена 2015 року, передбачає полегшення санкцій проти Тегерана в обмін на обмеження ядерної діяльності Ірану. Документ підписали п’ять постійних членів Ради безпеки ООН, Німеччина та Європейський союз, але США вийшли від угоди у 2018 році й запровадили нові санкції, які можуть зашкодити фірмам, що ведуть бізнес з Іраном.

Європейські учасники угоди – Франція, Велика Британія та Німеччина – заявили про відданість домовленостям, але Тегеран неодноразово вимагав зробити більше, щоб зменшити вплив американських санкцій. Тегеран також відійшов від дотримання окремих пунктів угоди, активізувавши свою ядерну програму.

XS
SM
MD
LG