Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Росія просуває власні ініціативи з експорту зерна, аби підважити «зерновий коридор» України


ISW повторюють свою оцінку, за якою Кремль намагається обмежити морські перевезення до українських портів без повної блокади (фото ілюстраційне)
ISW повторюють свою оцінку, за якою Кремль намагається обмежити морські перевезення до українських портів без повної блокади (фото ілюстраційне)

Дії Росії в Чорному морі, спрямовані на перекриття руху до українських портів, не мають наразі того ефекту, якого вона хотіла, оцінює американський Інститут дослідження війни (ISW ) в останньому звіті від 16 серпня.

ISW посилається на заяву міністра інфраструктури Олександра Кубракова про перше судно, яке вийшло з порту Одеси тимчасовим коридором для експорту.

Крім того, Інститут посилається на слова голови Української моніторингової групи з питань санкцій і свободи судноплавства Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрія Клименка. Він заявив напередодні, що Україна реалізує стратегію створення «зернового коридору» без Росії і подала карту можливих маршрутів експорту зерна до Міжнародної морської організації в середині липня.

Читайте також: Міноборони Росії оприлюднило відео «висадки й огляду» на суховантажі в Чорному морі

Крім того, 16 серпня посол Росії в Туреччині Олексій Єрхов заявив, що Росія працює із неназваними партнерами над «альтернативами» Чорноморській зерновій угоді.

«Можливо, російські військово-морські позиції в Чорному морі ще не принесли бажаного ефекту, і Росія, ймовірно, намагається просувати власні ініціативи щодо експорту російського та вкраденого українського зерна, щоб ще більше підірвати потенційний успіх створеного Україною «зернового коридору», – вважають дослідники.

ISW повторюють свою оцінку, за якою Кремль намагається обмежити морські перевезення до українських портів без повної блокади через ескалаційне розташування свого флоту в Чорному морі, в тому числі нещодавню примусову зупинку та перевірку цивільного вантажного судна 13 серпня.

Читайте також: У Держдепі США засудили зупинку Росією судна в Чорному морі

ВМС 10 серпня оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України.

Останнє судно з українським продовольством в рамках Чорноморської зернової угоди вийшло з порту в Одесі 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, на портову інфраструктуру.

XS
SM
MD
LG