Доступність посилання

ТОП новини

МВС Казахстану повідомило про сотні затриманих учасників протестів


Затримання опозиційної активістки, Алмати, Казахстан, 10 червня 2019 року
Затримання опозиційної активістки, Алмати, Казахстан, 10 червня 2019 року

За два дні протестів у Казахстані були затримані 700 людей, повідомив речник МВС країни Нурдільда Ораз.

«У перший день (день голосування 9 червня – ред.) – 500 людей у двох містах, з них 400 оштрафовані. У другий день близько 200 були доправлені (до відділків поліції – ред.), з них 150 притягнуті до відповідальності, це по двох містах», – сказав Ораз.

Заступник міністра внутрішніх справ Казахстану Марат Кожаєв заявив, що близько 200 людей, затриманих у столиці Нур-Султані, вивезли в Акмолинську і Карагандинську області, щоб «не створювати скупченості».

«Частина з них (вивезених – ред.) була притягнута до адміністративної відповідальності. З притягнутих до адміністративної відповідальності частина оштрафована, частина притягнута до відповідальності у вигляді арештів», - сказав Кожаєв.

9 червня в Нур-Султані, Алмати і Шимкенті відбулися акції протесту. Сотні людей вийшли на вулиці, скандуючи «Казахстан», «Бостандик» («Свобода»), «Бойкот». Поліція затримала майже 500 людей і оголосила про трьох постраждалих силовиків, у яких протестуввальники нібито кидали каміння і застосовували сльозогінний газ. Учасники протесту наполягають, що мітинги були мирними.

МВС Казахстану заявило, що затримані були «учасниками антигромадських рухів», «заходи із затримання були проведені в суворій відповідності до закону, спеціальні засоби не застосовувалися, а в спілкуванні з громадянами правоохоронці поводилися максимально коректно».

На виборах 9 червня переміг представник владної партії Касим-Жомарт Токаєв. На другому місці - опозиціонер Аміржан Косанов. Представники опозиції вже заявили про вкидання бюлетенів на користь Токаєва і про те, що не визнаватимуть результатів, оголошених ЦВК.

Це шості за ліком президентські вибори в Казахстані. Попередні відбувалися в 1991, 1999, 2005, 2011 і 2015 роках. Тричі вони були позачерговими. Переможцем оголошувався Нурсултан Назарбаєв. Західні спостерігачі жодного разу не визнавали президентські вибори в Казахстані вільними і справедливими.

XS
SM
MD
LG