Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: головний санлікар прогнозує повернення «червоної зони» і карантину й закликає вакцинуватися


Ігор Кузін
Ігор Кузін

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін прогнозує повернення України до «червоної зони» епідемічної небезпеки, в якій мають діяти найсуворіші карантинні обмеження, вже восени.

«До «червоної зони», я впевнений, ми точно повернемося. Це лише питання часу», – сказав Кузін у телепередачі «Сніданок із «1+1».

За його словами, до цього призведе, зокрема, особливо заразний штам «дельта» нового коронавірусу, який викликає великі і швидкі спалахи в тих державах, де він уже поширений, і який реєструється вже й на території України.

«Я б радив фокусувати зараз усі зусилля на тому, щоб вакцинуватися і восени мати свій імунітет», – наголосив посадовець.

Він нагадав, що Україна офіційно відкрила п’ятий етап кампанії вакцинування, за якого вакцина, по суті, доступна кожному громадянинові.

«Було ухвалене рішення про відкриття усіх трьох тисяч пунктів щеплень. Вакцина буде доступна для кожного громадянина, тому що вона буде перебувати у найближчій амбулаторії чи поліклініці», – додав Кузін.

А якщо ресурсів наявної інфраструктури щеплень, разом із центрами масової вакцинації, не буде вистачати, сказав він, уряд буде розглядати «альтернативні варіанти» – аж до організування вакцинації в аптеках і торговельних центрах.

Кузін нагадав, що загальний план – до кінця літа пройти критичну точку – десять мільйонів щеплень. Він не уточнив, чи йдеться про тих, хто має до того часу отримати обидві необхідні для повного щеплення дози вакцини, чи залічує в це число й тих, хто отримає тільки першу дозу і ще не буде захищений від COVID-19.

На початку липня Ігор Кузін прогнозував, що восени в Україні буде новий спалах захворювання COVID-19, але в МОЗ не очікують, що він буде катастрофічний, сказав він тоді.

«Це буде четверта хвиля, і вона має бути нижча, ніж попередні, за рахунок того, що ми зможемо досягти адекватних рівнів імунізації населення і ми вже точно знаємо, що у нас є сформована частка населення, яка вже перехворіла», – говорив тоді Кузін.

На його думку, 10 мільйонів вакцинованих – це «та цифра, яка допоможе нам у легшій формі перенести останню четверту хвилю COVID-19». При цьому він висловив упевненість, що майбутня четверта хвиля буде справді останньою.

Нині, незважаючи на значне прискорення темпів вакцинації, щеплення необхідними обома дозами отримали менш ніж 4 відсотки українців, мовиться в передачі.

За даними МОЗ, станом на 22 липня від початку кампанії вакцинації в Україні проведено загалом 4 мільйони 539 тисяч 197 щеплень, при цьому тільки першу дозу з двох необхідних отримали 2 мільйони 920 тисяч 066 осіб, повністю вакцинована обома дозами 1 мільйон 619 тисяч 131 людина.

За оцінками, населення України, за винятком окупованих на цей час територій, становить близько 41,5–41,6 мільйона осіб. Таким чином, повністю вакциновано в Україні приблизно 3,9 відсотка населення.

Як вважається, для безпечного проходження наступної хвилі пандемії COVID-19, яка вже розгортається в низці країн, зокрема й у сусідній Росії, необхідна вакцинація принаймні 70 відсотків населення.

В Україні щеплення здійснюють вакцинами Comirnaty/Pfizer-BioNTech, CoronaVac/Sinovac Biotech, AstraZeneca (Covishield, SKBio) і Moderna. Усі вони вимагають отримання двох доз для повної вакцинації. Крім того, за повідомленням МОЗ, на цей час менш ніж 500 осіб в Україні отримали щеплення однодозовою вакциною Janssen/Johnson & Johnsson.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG