Доступність посилання

ТОП новини

Росія шукає виправдання злочинам – Клімкін про «історичну обґрунтованість» анексії Криму


Одна з головних пам’яток окупованого Криму – Ханський палац у Бахчисараї
Одна з головних пам’яток окупованого Криму – Ханський палац у Бахчисараї

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 29 липня прокоментував ухвалення російським парламентом закону, який проголошує 19 квітня «Днем прийняття Криму, Тамані та Кубані до складу Російської імперії (1783 рік)».

«Учорашнім випадом щодо Криму Росія демонструє свою слабкість, огризаючись на декларації низки цивілізованих країн. Жалюгідний хід: трохи покопирсатися в історії, аби знайти виправлення сьогоднішнім злочинам. РФ шукає аргументи в минулому, а цивілізований світ – у міжнародному праві», – написав український міністр у мережі Twitter.

Обидві палати російського парламенту, Державна дума та Рада федерації, впродовж одного тижня остаточно затвердили закон, яким «встановлюється нова пам’ятна дата Росії – 19 квітня, День прийняття Криму, Тамані та Кубані до складу Російської імперії (1783 рік)».

На думку російських депутатів, нова пам'ятна дата «дозволить привернути увагу до доленосного для Росії рішення... і свідчитиме про історичну обґрунтованість та правомірність референдуму про возз’єднання Криму з Росією».

За повідомленням російської інформагенції ТАСС, член комітету Ради федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич заявив, що цей закон, «можна вважати відповіддю на випущену днями Держдепом «Кримську декларацію», в якій США підтверджують свою відмову визнати возз’єднання Криму з Росією», – додав він.

Докладніше про це на сайті Крим.Реалії: «Это был варварский захват»: в России хотят отмечать первую аннексию Крыма

Кілька країн Заходу цього тижня повторили, що їхня позиція щодо захоплення Росією українського Криму залишається незмінною.

Сполучені Штати Америки закликають Росію припинити окупацію українського півострова Крим, заявив 25 липня державний секретар США Майк Помпео.

Норвегія підтримала офіційну декларацію Державного департаменту США по Криму, повідомили 26 липня в міністерстві закордонних справ Норвегії.

Уряд Канади 28 липня виступив із заявою, в якій підтвердив свою позицію щодо незаконності анексії Росією українського півострова Крим. На думку Оттави, це порушує «найважливішу міжнародну норму про те, що жодна країна не може силою змінити кордони інших країн».

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG