Доступність посилання

ТОП новини

Стартував проєкт із оцифрування Києво-Печерської лаври. У Мінкультури розповіли деталі


Планується оцифрувати 15 000 об’єктів, у тому числі 2500 документів із фондів заповідника
Планується оцифрувати 15 000 об’єктів, у тому числі 2500 документів із фондів заповідника

В Україні стартував пілотний проєкт із оцифрування «Києво-Печерської лаври», повідомила у вівторок пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Планується оцифрувати 15 000 об’єктів, у тому числі 2500 документів із фондів заповідника. Зокрема, до першочергових об’єктів оцифрування відібрали частину площинного живопису, ікони лаврської іконописної майстерні, різьблені дерев’яні кліше, гравюри та велику кількість унікальних рукописних план-креслень, які є в одному примірнику і датуються 17-19 століттями», – повідомили у Мінкультури.

За даними відомства, спочатку налаштовуватимуть обладнання, а компанія, яка займатиметься оцифруванням (Digital Transitions), проведе двотижневе навчання для співробітників заповідника та його партнерів.

29 березня закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» та Українською православною церквою (Московського патріархату). УПЦ (МП) має залишити святиню, але відмовляється це робити, зокрема з території нижньої Лаври.

XS
SM
MD
LG