Доступність посилання

ТОП новини

Лозниця в Каннах виступив проти «бойкоту російськомовної культури». В Україні його не підтримали


Сергій Лозниця назвав вимогу бойкотувати російськомовну культуру архаїчною та деструктивною
Сергій Лозниця назвав вимогу бойкотувати російськомовну культуру архаїчною та деструктивною

Режисер Сергій Лозниця 21 травня виступив на Каннському кінофестивалі з промовою, в якій засудив бойкот російської культури. Повний текст його промови наводить російська служба Радіо Свобода.

Отримуючи нагороду за внесок у кінематограф, Лозниця заявив, що Каннський фестиваль опинився на «лінії фронту»:

«З одного боку – ті, хто вимагає заборонити російський кінематограф, та й взагалі повністю «скасувати» російську культуру. З іншої – ті, хто проти тотального бойкоту культури».

Режисер назвав вимогу бойкотувати російськомовну культуру архаїчною та деструктивною, а її саму – «також і досягненням, і багатством України».

Читайте також: У школах Житомира більше не вивчатимуть російську мову – мер

«Замість того, аби поставити російську мову, рідну мову для 30 відсотків грмадян країні, на службу Україні, говорячи нею правду про страшну війну, «культурні активісти» знемагають від безглуздої, сизіфової праці – знищити те, що незнищене», – додав він.

Низка коментаторів в українському сегменті соціальних мереж заперечила Лозниці. Зокрема, «бойкот російської культури» підтримала представниця президента України в Криму Таміла Ташева.

«Треба банити все російське, не лише у нас, але й у світі», – заявила вона.

Оглядачка каналу «Еспресо» Лєна Чиченіна висловила думку, що режисер маніпулює, називаючи російське мистецтво «російськомовним».

У 2019 році Сергій Лозниця отримав державну премію імені Олександра Довженка 2019 року за фільм «Донбас», який розповідає про війну на сході України.

Читайте також: Що буде з російською мовою, культурою і літературою після війни. Інтерв’ю з Андрієм Курковим

Російська влада намагається примусово русифікувати освіту на окупованих нею територіях України.

За даними опитування, проведеного в листопаді 2021 року Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 78% українців вважають своєю рідною мовою українську, а 18% – російську.

Від початку повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україні пожвавився процес дерусифікації та декомунізації.

Активно зносяться пам’ятники російським політичним і культурним діячам, змінюються топоніми, пов’язані з Росією, деякі російськомовні українці переходять на українську мову.

XS
SM
MD
LG