Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко знову привіз на зустріч з Путіним мапу і заявив про «вагнерівців», які хочуть «на екскурсію до Варшави»


Володимир Путін і Олександр Лукашенко, 26 вересня 2022 року
Володимир Путін і Олександр Лукашенко, 26 вересня 2022 року

Олександр Лукашенко під час зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним заявив, що «вагнерівці» хочуть «на екскурсію до Варшави і Жешува».

«Можливо, і не варто було говорити. Але скажу, що нас почали «напружувати» «вагнерівці». Просяться на захід: «Дозвольте нам!» Я кажу: «Вам навіщо на захід туди?»… «Ну, сходимо на екскурсію до Варшави та Жешува», – заявив Лукашенко, якого цитує телеграм-канал «Пул Первого».

Також на зустріч із Путіним Лукашенко привіз мапу про «перекидання польських військ до кордонів Союзної держави».

«Вони почали підключати Польщу і активно підключають найманців. Я спеціально привіз карту про перекидання збройних сил Польщі до кордонів Союзної держави. Ми бачимо, що готується підґрунтя… І Жешув активізується», – заявив він.

Ввечері 22 липня Олександр Лукашенко прибув до Санкт-Петербурга на переговори з Володимиром Путіним. Це їхня перша зустріч після організованого ватажком угруповання «ПВК Вагнера» Євгеном Пригожиним заколоту та подальшого переміщення на білоруську територію за погодженням з Мінськом найманців групи.

Ця зустріч відбувається на тлі прибуття сил російської компанії «Вагнер» до Білорусі. За даними моніторингового проєкту «Беларускі Гаюн», в країні перебувають понад дві тисячі «вагнерівців», а вранці 23 липня до країни прибула їхня десята колона.

Польща після прибуття до сусідньої Білорусі російських найманців висловлювала занепокоєння. Через це Варшава вирішила посилити свій східний кордон.

Читайте також: «Присутність США в Польщі – найкращий спосіб відлякати агресора» – Блащак про вагнерівців у Білорусі

Режим білоруського авторитарного лідера Олександра Лукашенка вважається одним із основних союзників Росії, яка веде війну проти України. Лукашенко не відправляв війська на війну з Україною, але дозволив Москві використати територію країни для початку повномасштабного вторгнення.

Після початку вторгнення у березні 2022 року на зустрічі з Путіним Олександр Лукашенко заявив, що якби не почалася «спецоперація» (так Росія називає війну проти України), то Україна нібито напала б на Білорусь. Тоді Лукашенко заявив, що привіз мапу, на якій було зображено, звідки нібито готувався напад.

XS
SM
MD
LG