Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко «дистанціюється» від угоди, яку він організував між Кремлем і Пригожиним – ISW


На думку ISW, фактичний очільник Білорусі дистанціюється від «Вагнера» й покладає відповідальність за виконання угоди на Кремль
На думку ISW, фактичний очільник Білорусі дистанціюється від «Вагнера» й покладає відповідальність за виконання угоди на Кремль

Відсутність засновника приватної військової компанії «Вагнер» Євгена Пригожина в Білорусі вказує на те, що він не виконує умови своєї угоди з президентом Росії Володимиром Путіним, укладеної за посередництва Олександра Лукашенка. Про це йдеться в останньому звіті Інституту дослідження війни (ISW) від 6 липня.

Інститут вказує на російські джерела, які заявляють на присутність Пригожина в Росії, хоча неясно, де саме. Зокрема, представники російської опозиції заявляли, що літак спонсора ПВК нібито сів у Ростовській області, прямуючи з Московської області вранці 6 липня.

Читайте також: Після слів Лукашенка в НАТО заявили, що уважно стежать за переміщенням найманців «Вагнера»

«Схоже, що Лукашенко дистанціюється від угоди, в якій він нібито був посередником, водночас продовжуючи рекламувати свою здатність до медіації між Путіним і його раніше вірним підлеглим, тим самим все ще підкреслюючи слабкість Путіна. Лукашенко демонстративно заявив, що «Вагнер» і Пригожин – росіяни, і питання про їх місцеперебування не повинні бути адресовані йому», – зазначають дослідники.

На думку ISW, фактичний очільник Білорусі дистанціюється від «Вагнера» й покладає відповідальність за виконання угоди на Кремль.

Аналітики припускають, що здатність Пригожина вільно пересуватися Росією вказує на досі наявні гарантії безпеки, або ж на те, що Кремль продовжує ставити в пріоритет дискредитацію Пригожина, а не його юридичне чи фізичне усунення.

Читайте також: Посол Великої Британії у Москві порадила британцям покинути Росію

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди, за повідомленнями, вирушив Пригожин.

Втім, 6 липня Олександр Лукашенко заявив, що на території Білорусі Пригожина немає, а найманці «перебувають у своїх постійних таборах».

XS
SM
MD
LG