Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко: Пригожина і «вагнерівців» на території Білорусі немає


За словами Лукашенка, наразі питання розміщення ПВК «Вагнер» у Білорусі не вирішене і воно залежить від рішення російської сторони та самих «вагнерівців»
За словами Лукашенка, наразі питання розміщення ПВК «Вагнер» у Білорусі не вирішене і воно залежить від рішення російської сторони та самих «вагнерівців»

Олександр Лукашенко заявляє, що на території Білорусі немає керівника російської приватної військової компанії «Вагнер» Євгена Пригожина.

«Чому ви питаєте у мене, де перебуває сьогодні приватна військова компанія «Вагнер» та керівник цієї компанії? Це російська компанія. Тому запитання не до мене. Наскільки я поінформований, бійці ПВК «Вагнер» перебувають у своїх постійних таборах. У тих таборах, де вони перебували після виведення з фронту на відновлення, лікування, відпочинок. Йде звичайна ротація для війни», – заявив Лукашенко, якого цитує видання БЕЛТА.

За його словами, наразі питання передислокації та розміщення компанії «Вагнер» у Білорусі не вирішене. Лукашенко додав, що це залежить не від нього, а від рішення російської сторони та самих «вагнерівців».

«Табори ми не зводимо. Ми запропонували їм кілька колишніх військових містечок», – сказав він.

Лукашенко також заявив, що у разі розміщення «Вагнер» на території Білорусі вона може бути «задіяна для оборони країни».

«Будуть вони в Білорусі чи не будуть, у якій кількості – найближчим часом ми розберемося. Мене абсолютно не хвилює і не турбує, що у нас буде розміщено певну кількість цих бійців. Більше того, їх буде розміщено під певні умови. Головна умова: якщо нам потрібно буде задіяти цей підрозділ для оборони держави, він буде задіяний миттєво на будь-якому напрямку», – додав він.

Після заколоту групи «Вагнер» 23-24 червня пункти набору найманців у Росії почали закриватися. З вулиць російських міст почали демонтувати білборди з оголошеннями про найм до компанії.

Фактичний очільник Білорусі Олександр Лукашенко запропонував найманцям перебратися до цієї країни. За даними журналістів-розслідувачів, табір «вагнерівців» будується у Могилівській області, приблизно за 200 кілометрів від кордону з Україною.

Читайте також: Після спроби заколоту «Вагнер» більше не братиме участі у війні проти України – Буданов

ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди, за повідомленнями, вирушив Пригожин.

Сам Пригожин у першому коментарі після припинення «походу на Москву» заявив, що його метою була демонстрація протесту проти ліквідації компанії «Вагнер», а не повалення влади в Росії.

XS
SM
MD
LG