Доступність посилання

ТОП новини

Макрон заявив, що йому вдалося «зупинити гру» на переговорах із Путіним


За словами президента Франції Емманюеля Макрона (на фото ліворуч), переговори, які він мав за останню добу, допомогли досягти прогресу у спробах стабілізувати ситуацію
За словами президента Франції Емманюеля Макрона (на фото ліворуч), переговори, які він мав за останню добу, допомогли досягти прогресу у спробах стабілізувати ситуацію

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що для вирішення кризи довкола України можуть знадобитися місяці, і що президент Росії Володимир Путін сказав йому, що не буде стояти за будь-якою ескалацією напруженості.

Макрон сказав про це 8 лютого, виступаючи в Києві на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

За словами президента Франції, переговори, які він за останню добу мав із президентом Росії Володимиром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським, допомогли досягти прогресу у спробах стабілізувати ситуацію.

Після переговорів французький лідер заявив, що під час зустрічі в Кремлі він висловив Путіну пропозиції щодо «конкретних гарантій безпеки», і що російський лідер запевнив його у своїй «готовності брати участь у цьому і прагненні зберегти стабільність і територіальну цілісність України».

«Я домігся, що деградації чи ескалації не буде», – сказав Макрон журналістам, прибувши до Києва.

«Моєю метою було зупинити гру, запобігти ескалації і відкрити нові перспективи, – сказав Макрон. – Ця мета для мене виконана».

Офіс президента Франції заявив, що Макрон запропонував двом сторонам зобов’язатись не вдаватися до нових військових дій і почати стратегічний діалог.

З осені минулого року у ЗМІ почали з’являтися повідомлення з посиланням на дані розвідки про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США й інші країни Заходу припустили, що Москва готує військове вторгнення і почали надавати військову допомогу Україні.

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США і НАТО «гарантій безпеки», зокрема, не розширювати Альянс на схід. Представники Заходу заявляли, що на поступки в принципових питаннях не підуть.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG