Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний день рідної мови 2019 року проведуть під девізом захисту мов корінних народів


4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в першому читанні
4 жовтня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в першому читанні

21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. За даними ЮНЕСКО, цьогорічна тема свята – «Мови корінних народів важливі для сталого розвитку, побудови миру і примирення».

«40 відсотків людей у всьому світі не мають доступу до освіти мовою, якою вони спілкуються чи яку розуміють», – заявляють в організації.

Близько 370 мільйонів людей є представниками корінних народів і їхні мови складають більшість з приблизно 7 тисяч живих мов на Землі, кажуть в ЮНЕСКО.

Очікується, що сьогодні у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі відбудуться дебати про важливість захисту мов.

Після анексії Росією українського Криму активісти і правозахисники неодноразово заявляли про проблему розвитку та збереження кримськотатарської мови на півострові.

Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. За даними соціологів, більш ніж дві третини громадян вважають рідною мовою українську.

НА ТЕМУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ:

Малюнок художника Олексія Кустовського
Малюнок художника Олексія Кустовського

Мовне питання у контексті війни України з Росією: Путін не втрачає надії

Українська мова завойовує серця і розум відомих спортсменів

Українська мова почала домінувати на телебаченні – дослідження «Простору свободи»

Вальс на прощання з «русским миром»

Україна і Голодомор. Він і досі триває у вигляді русифікації

XS
SM
MD
LG