Доступність посилання

ТОП новини

«Уточнення цілей на території України» – Наєв про мету тренувань авіації РФ у Білорусі


«Ми вживаємо всіх заходів для того, щоб знизити цей рівень загрози», заявив командувач Об’єднаних сил Збройних сил України
«Ми вживаємо всіх заходів для того, щоб знизити цей рівень загрози», заявив командувач Об’єднаних сил Збройних сил України

Метою тренувань російського літака наведення і літаків-перехоплювачів, носіїв балістичних ракет повітряного базування «Кинжал» у повітряному просторі Білорусі є уточнення цілей для ракетних ударів на території України, заявив командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

«Але, відповідно, ми вживаємо всіх заходів для того, щоб знизити цей рівень загрози. Зараз на території Білорусі зосереджені 2-а мотострілецька дивізія 1-ої танкової армії та авіаційне угруповання, в складі якого є новітні зразки авіації повітряно-космічних сил збройних сил РФ. Крім того, там присутні підрозділи, озброєні оперативно-тактичними ракетними комплексами «Іскандер» із балістичними ракетами до них, які призначені для застосування по цілях на території України», – цитує Наєва відділ зв’язків із громадськістю командування Об’єднаних сил.

За його словами, цього потенціалу на даний час достатньо для створення загрози Україні й проведення тактичних дій.

«При цьому ми уважно стежимо за озброєнням, що перекидається з боку Росії та робимо щодня відповідний аналіз. Рівень воєнної загрози поступово зростає, але ми також вживаємо адекватних заходів. Крім цього, Генеральним штабом ЗС України передбачене значне нарощування угруповань у разі істотного зростання сил та засобів з протилежного боку», – наголосив Наєв.

Міністерство оборони Білорусі оголосило про проведення 13 грудня «раптової перевірки» бойової готовності збройних сил країни. Перевірку розпочато за дорученням Олександра Лукашенка. У рамках перевірки «військам належить у найкоротші терміни висунутись у призначені райони, здійснити інженерне обладнання, організувати охорону та оборону, а також навести мостові переправи через річки Неман та Березина».

Наразі Білорусь не є безпосереднім учасником повномасштабної війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку російському вторгненню. Зокрема, надає російським військам доступ на територію Білорусі, звідки російські сили здійснюють бойові вильоти для бомбардування українських міст, а також запускають ракети по території України.

Влада України неодноразово заявляла, що поки не бачить загроз як нового вторгнення російських військових із території Білорусі, так і участі у війні білоруської армії.

15 грудня заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов повідомив, що нарощування російської військової присутності на території Білорусі, яке почалося в середині жовтня, триває.

Представник Генштабу наголосив, що Кремль використовує білоруських офіцерів та полігони для відновлення боєздатності наявних, а також підготовки новостворених підрозділів російських Збройних сил.

За словами Громова, також триває переміщення до Білорусі російського озброєння, зокрема, Росія перемістила на аеродром «Мачулищі» три літаки МіГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет «Кинджал», а також літак дальнього радіолокаційного виявлення А50-У.

Читайте також: Розвідка Британії оцінила перевірку боєздатності армії в Білорусі

XS
SM
MD
LG