Доступність посилання

ТОП новини

Справу проти митрополита УПЦ (МП) Павла передано до суду – СБУ


Нині митрополит УПЦ (МП) Павло перебуває під домашнім арештом
Нині митрополит УПЦ (МП) Павло перебуває під домашнім арештом

Служба безпеки повідомила про завершення та передачу до суду обвинувального акту щодо колишнього настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебідя) у справі про «підривну діяльність проти України».

«За матеріалами СБУ, митрополит обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно); ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, вчинене службовою особою повторно). Санкції статей передбачають до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна», – йдеться в повідомленні СБУ.

В СБУ кажуть: слідство встановило, що митрополит Павло неодноразово публічно заперечував існування України як суверенної держави.

«Також він називав російську збройну агресію проти України «громадянським конфліктом», який триває з 2014 року. Ініційована СБУ судова лінгвістична експертиза підтвердила факти злочинних дій клірика», – йдеться в повідомленні.

Нині митрополит УПЦ (МП) Павло перебуває під домашнім арештом після того, як у квітні у нього відбулися обшуки, а самому митрополитові оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу. Сам він назвав справу проти нього «політичною» і сказав, що «нічого не зробив для того, щоб його в чомусь звинувачували».

За даними СБУ, з початку повномасштабної агресії РФ відкрито 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради та колабораціонізму. 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 уже отримали судові вироки.

Форум

XS
SM
MD
LG