Доступність посилання

ТОП новини

Посли G7 закликали Зеленського забезпечити чесний і прозорий відбір суддів КСУ


«Це історична можливість добитися проведення такої судової реформи, яка відповідає очікуванням українського народу», – йдеться в заяві послів G7 у твіттері 20 листопада
«Це історична можливість добитися проведення такої судової реформи, яка відповідає очікуванням українського народу», – йдеться в заяві послів G7 у твіттері 20 листопада

Посли країн «Групи семи» в Україні під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським закликали до забезпечення чесного і прозорого відбору суддів Конституційного суду України.

«Вчора посли країн G7 зустрілися з президентом Зеленським і підтвердили нагальну необхідність широко підтримуваних дій, спрямованих на подолання негативних наслідків нещодавніх рішень КСУ та уникнення подальшого відкочування назад українських антикорупційних реформ. Обидві сторони зійшлись на необхідності забезпечити чесний і прозорий відбір суддів КСУ. Це історична можливість добитися проведення такої судової реформи, яка відповідає очікуванням українського народу», – йдеться в заяві послів G7 у твіттері 20 листопада.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. Оприлюднивши це рішення 28 жовтня, КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Читайте також: ВАКС закрив першу справу за недостовірне декларування

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило було доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня, за рішенням уряду, після засідання РНБО доступ таки відновили. Але у НАЗК кажуть, що до реєстру декларацій все одно неможливо подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані посадовців.

Рішення КСУ критично сприйняли на Заході, заявивши, що воно ставить під сумнів низку міжнародних зобов’язань України.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту «про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідків». Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в документі ознаки конституційного перевороту, бо, на його думку, президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.

XS
SM
MD
LG