Доступність посилання

ТОП новини

Голова КСУ: законопроєкт Зеленського має ознаки конституційного перевороту


Тупицький: що повинно відбутися у парламенті у вівторок? Законом чи постановою мають скасувати рішення Конституційного суду. Чому тоді не указом президента?
Тупицький: що повинно відбутися у парламенті у вівторок? Законом чи постановою мають скасувати рішення Конституційного суду. Чому тоді не указом президента?

Законопроєкт президента України Володимира Зеленського має ознаки конституційного перевороту, заявив голова Конституційного суду України Олександр Тупицький під час брифінгу.

«Сьогодні з’являється проєкт закону. За ніч його склепали. 4288. Він має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю, тому що це порушення статтей 149, 149-1 Конституції України», – запевнив Тупицький.

Він очікує, що за законопроєкт проголосують 3 листопада.

«Що повинно відбутися у парламенті у вівторок? Законом чи постановою мають скасувати рішення Конституційного суду. Чому тоді не указом президента? Нащо залучати парламент в таку неконституційну справу? Одна особа взяла на себе відповідальність (ініціатива ж президентська) і скасувала указом рішення Конституційного суду. Так простіше давати всьому оцінку. Результат-то однаковий. Не потрібно підв'язувати колективну відповідальність, за якою ніхто не відповідає», – заявив голова КСУ.

Він відреагував на прописану в законопроєкті пропозицію розформувати склад Конституційного суду.

«Я не здивуюся, тому що такі думки вже були в [голови виконкому Нацради реформ Міхеїла] Саакашвілі перетворити Конституційний суд на палату Верховного суду. Це теж варіант, але в недорозвинених країнах. Можна з палати створити Конституційний суд, розвиваючи демократичні засади в суспільстві, але не можна з Конституційного суду зробити палату. Це звуження. Але дивуватися тут нема чому. Усе може відбуватися дуже швидко», – сказав Тупицький.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за декларування недостовірної інформації. Так само суд скасував низку положень закону про запобігання корупції. КСУ пояснював, що антикорупційне законодавство створює передумови для неправомірного впливу на суд.

Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що Конституційний суд діяв у власних інтересах, ухвалюючи рішення. Водночас через рішення КСУ агентство закрило доступ до державного реєстру електронних декларацій. Ввечері 29 жовтня за рішенням уряду після засідання Ради національної безпеки та оборони доступ відновили.

30 жовтня з’явився текст президентського законопроєкту про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства. Президент Володимир Зеленський пропонує визнати рішення КСУ «таким, що не створює правових наслідків».

Крім того, президент пропонує припинити повноваження складу Конституційного суду, який діяв на момент ухвалення рішення.

XS
SM
MD
LG