Доступність посилання

ТОП новини

Депутати офіційно не звертались до пресслужби ВР щодо відміни акредитації журналістів «112», NewsOne i ZIK


З пропозицією заборонити журналістам «112», NewsOne і ZIK працювати в Раді виступив депутат «Голосу» Роман Лозинський. «ОПЗЖ» – проти
З пропозицією заборонити журналістам «112», NewsOne і ZIK працювати в Раді виступив депутат «Голосу» Роман Лозинський. «ОПЗЖ» – проти

У пресслужбі Верховної Ради повідомили Радіо Свобода, що депутати офіційно не звертались до них із пропозиціями заборонити журналістам телеканалів «112», NewsOne і ZIK працювати у парламенті.

Керівниця пресслужби Ірина Кармелюк зауважила, що для анулювання акредитації є певна процедура.

У положенні про акредитацію журналістів йдеться про те, що припинити акредитацію можна у разі, якщо:

  • відповідну заяву подає сам журналіст;
  • заяву подає медіа, яке він представляє;
  • у випадку неодноразового або грубого порушення особою порядку роботи Верховної Ради.

У разі, якщо мали місце багаторазові порушення, рішення про припинення акредитації пресслужба ухвалює з урахуванням рекомендації комітету Верховної Ради України з питань свободи слова.

Депутат із фракції «Голос» Роман Лозинський, виступаючи з трибуни раніше 5 лютого, закликав заборонити журналістам телеканалів «112», NewsOne і ZIK, аргументуючи, що це наступний крок після застосування санкцій до телеканалів.

Ця пропозиція обурила сектор, де сидить фракція «ОПЗЖ». Кілька її представників, зокрема, Ілля Кива, вийшли до Лозинського, почалась суперечка. У бійку вона не переросла.

2 лютого президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки й оборони про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «Опозиційна платформа – За життя» й соратника проросійського політика Віктора Медведчука Тараса Козака та восьми пов’язаних із ним юридичних осіб. Санкції передбачають блокування телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK, юридичним власником яких є Козак.

Телеканали у своїй заяві розкритикували санкції і назвали рішення влади «політичною розправою над невгодними ЗМІ».

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко заявив, що «позасудова раптова заборона діяльності трьох українських телеканалів – це надзвичайна ситуація».

Українські провайдери вже почали вимикати «112 Україна», NewsOne іа ZIK.

Віктор Медведчук називає незаконними санкції проти каналів.

XS
SM
MD
LG