Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз визнав успішність реформи «Нафтогазу» – Коболєв


Голова правління НАК «Нафтога України» Андрій Коболєв
Голова правління НАК «Нафтога України» Андрій Коболєв

Остаточним визнанням успішності анбандлінгу (розділення) компанії «Нафтогаз України» назвав голова її правління Андрій Коболєв отримання листа від віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича. У ньому європейський високопосадовець підтверджує, що новостворений оператор газотранспортної системи України відокремлений і налаштований на роботу згідно з законодавством ЄС.

«Ми зробили велику і якісну роботу, яка суттєво наблизила інтеграцію України до єдиного європейського енергоринку. Робота нового Оператора ГТС дозволить перевести всі транзитні процедури на європейські рейки і посилить енергетичну безпеку у східноєвропейському регіоні», – наголосив Коболєв.

Кілька годин тому про своє послання Україні повідомив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.

«Радий надіслати лист, який підтверджує, що новостворений в Україні оператор газотранспортної системи відокремлений та працює відповідно до законодавства ЄС. Це важливо для безперебійного транзиту російського газу до Європи через Україну», – вказав Шефчович.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), 24 грудня ухвалила остаточне рішення про сертифікацію оператора української газотранспортної системи. Про це повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Планується, що ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» почне повноцінно працювати з 1 січня 2020 року.

9 грудня президент України Володимир Зеленський підписав останній закон, необхідний для завершення процесу створення незалежного оператора газотранспортної системи, згідно з європейськими правилами.

31 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про анбандлінг «Нафтогазу». Документ передбачає, що ГТС залишиться у державній власності, однак для управління нею буде створено окрему компанію-оператора, на яку «Нафтогаз» впливати не зможе.

Анбандлінг «Нафтогазу» одна з умов, які дадуть можливість Україні могла укласти новий контракт про транзит газу з Росією за європейськими правилами, зазначав раніше глава Міненерго Олексій Оржель.

Наразі «Нафтогаз України» здійснює повний цикл операцій розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. Відокремлення функцій, зокрема, транспортування газу вимагає, серед іншого, так званий Третій енергопакет нормативних актів Європейського союзу, втілити які зобов’язалася й Україна.

«Нафтогаз України» є одноособовим акціонером компанії «Укртрансгаз», яка займається транспортуванням газу. Реформа «Нафтогазу» передбачає проведення демонополізації компанії. Оператор української ГТС має бути виділений в юридичну особу, не пов’язану ні з «Нафтогазом», ні з іншими підприємствами, які займаються видобутком і генерацією енергії.

XS
SM
MD
LG