Доступність посилання

ТОП новини

Російські опозиціонери на конференції в Мюнхені назвали перемогу України умовою для позитивних змін у Росії


У дискусії взяли участь критики Кремля Михайло Ходорковський, Гарі Каспаров, Жанна Нємцова і представниця правозахисної групи «Меморіал» Ірина Щербакова
У дискусії взяли участь критики Кремля Михайло Ходорковський, Гарі Каспаров, Жанна Нємцова і представниця правозахисної групи «Меморіал» Ірина Щербакова

На міжнародній конференції з безпеки у Мюнхені 18 лютого відбулася зустріч із представниками російської опозиції, в якій взяли участь Михайло Ходорковський, Гарі Каспаров, Жанна Нємцова і представниця правозахисної групи «Меморіал» Ірина Щербакова.

Виступаючи на дискусії про уявлення опозиційних до Кремля діячів про можливе майбутнє Росії, Гаррі Каспаров назвав перемогу України у війні необхідною умовою будь-яких позитивних змін у російському суспільстві.

За його словами, російському народу слід зрозуміти, що Росія програє. Запорукою такого розуміння він назвав повернення Україні окупованого Криму. «Крим – це основа путінської міфології», – сказав Каспаров і закликав західні країни усіляко сприяти українській перемозі.

Водночас Михайло Ходорковський наголосив, що Заходу не слід боятися ескалації бойових дій. Навпаки, він вважає, що деескалація і перемир’я на умовах Кремля були б неприйнятними. «Це означає, що злодієві вдалося б піти з награбованим», – сказав Ходорковський.

Запорукою успішного демократичного майбутнього Росії він вважає послаблення президентської влади і принцип поділу й балансу влади.

Жанна Нємцова заявила, що багато хто в Росії не знає подробиць про війну РФ проти України і не цікавиться ними. За її словами, росіян потрібно просвітити, вдаючись не тільки до раціональних, а й до емоційних аргументів.

Ірина Щербакова підтримала Нємцову. Вона підкреслила, що Заходу не варто боятися хаосу в разі краху чинної російської влади. На її думку, такі страхи підігріває сам Кремль, і їх необхідно подолати.

Міжнародна конференція з безпеки у Мюнхені відбувається 17-19 лютого. Цього року її центральна тема – війна Росії проти України. У конференції беруть участь лідери та високопосадовці багатьох держав, у тому числі канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Емманюель Макрон, віцепрезидент США Камала Гарріс. Російську делегацію до Мюнхена не запросили, на відміну від опозиційних Кремлю політиків у вигнанні.

17 лютого перед учасниками конференції по відеозв’язку виступив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що зволікання з військовою підтримкою України завжди було і є помилкою.

XS
SM
MD
LG