Доступність посилання

ТОП новини

У «Могилянці» заборонили російську мову. Квіт каже, що карати нікого не будуть


Сергій Квіт заявив, що ніхто не буде спеціально відстежувати мову спілкування людей між собою. Фото ілюстративне
Сергій Квіт заявив, що ніхто не буде спеціально відстежувати мову спілкування людей між собою. Фото ілюстративне

Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт заявив, що жодних покарань за вживання російської не буде і ніхто не буде спеціально відстежувати мову спілкування людей між собою. Про це він сказав ВВС News Україна, коментуючи заборону в НаУКМА використовувати російську мову.

«Це питання не покарання, а культурних змін. Сенс не в покаранні, а в тому, щоб змінювати нашу внутрішню корпоративну культуру. Академічна конференція проголосувала одностайно, бо вважали це проблемою. Ми вважаємо, що в нашому університеті має звучати українська мова», – сказав він.

Квіт зауважив, що у «Могилянці» відділили норму про заборону російської від освітнього процесу та наукових досліджень, тому якщо є потреба у використанні унікальних російськомовних наукових джерел у роботах, їх можна використовувати.

На запитання, чи готовий університет до судових позовів щодо мови і нових правил, Квіт відповів: «До всього готові».

27 січня на академічній конференції університету затвердили нові правила внутрішнього розпорядку НаУКМА. Вони передбачають заборону вживати у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» російську мову, повідомив у фейсбуці голова наглядової ради НаУКМА Геннадій Зубко.

За його словами, це стосується абсолютно всіх: викладачів, студентів, адміністративного персоналу.

Серед українців зросла впевненість у надуманості мовної проблеми в країні: у порівнянні з минулим роком кількість жителів Центральної та Західної України із такою думкою збільшилась з 27% до 44%. Про це свідчать результати опитування, оприлюдненого у червні минулого року.

XS
SM
MD
LG