Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія: вбивство журналіста Хашокджі – «страшна помилка»


Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр також заявив, що не знає, де перебуває тіло вбитого журналіста
Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр також заявив, що не знає, де перебуває тіло вбитого журналіста

Саудівська Аравія назвала «величезною і страшною помилкою» вбивство журналіста Джамала Хашокджі у саудівському консульстві в Стамбулі і пообіцяла, що відповідальні за це понесуть покарання.

Міністр закордонних справ Адель аль-Джубейр 21 жовтня в ефірі американського телеканалу Fox News заявив, що саудівські агенти, які «зробили це, вийшли за межі своїх повноважень».

«Вони зробили помилку, коли вбили Джамала Хашокджі, і намагалися це приховати», – сказав міністр.

Джубейр наполягає, що наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман не причетний до вбивства, попри те, що, за повідомленнями в ЗМІ, з ним пов’язують кількох підозрюваних у справі.

Читайте також: США і Європа вимагають від Саудівської Аравії справжніх пояснень смерті журналіста Хашокджі

Саудівський міністр також заявив, що не знає, де перебуває тіло вбитого журналіста.

20 жовтня влада Саудівської Аравії вперше визнала, що Джамал Хашокджі був убитий у її консульстві у Стамбулі. Як мовилося в заяві державного прокурора Саудівської Аравії, журналіст загинув унаслідок «бійки» в консульстві з людьми, які зустріли його там.

За цим повідомленням, 18 громадян Саудівської Аравії затримані за підозрою у причетності до злочину, а король країни відправив у відставку у зв’язку з убивством заступника керівника розвідки і королівського радника. До того дня Ер-Ріяд відкидав усі звинувачення в тому, що Хашокджі був убитий у консульстві.

Анкара вважає, що Хашокджі, відомого критика саудівської влади, в консульстві вбили, а тіло таємно вивезли. Повідомляли і версії, що журналіста вбили після тривалих кількаденних тортур члени спеціально направленого з Саудівської Аравії спецзагону з 15 осіб, а тіло розчленували, щоб його було легше позбутися, і закопали у дворі резиденції консула, і що існує й аудіозапис допиту і тортур Хашокджі на території консульства.

Відомий саудівський журналіст Джамал Хашокджі минулого року виїхав із Саудівської Аравії до США, заявивши, що побоюється помсти за його дедалі гострішу критику політики його країни в перебігу війни в Ємені і придушення інакодумства.

2 жовтня він зайшов до саудівського консульства у Стамбулі, щоб, за повідомленнями, отримати документ про розлучення в попередньому шлюбі, необхідний для укладення нового шлюбу. Його наречена, громадянка Туреччини, що прийшла з ним до будівлі, але залишилася чекати його на вулиці, каже, що з консульства він уже не вийшов.

XS
SM
MD
LG