Доступність посилання

ТОП новини

СБУ заявила, що підозрює Семенченка в організації обстрілу «112-го каналу»


Семенченко наразі під вартою – його адвокат повідомив, що ще не бачив нової підозри
Семенченко наразі під вартою – його адвокат повідомив, що ще не бачив нової підозри

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому народному депутату Семену Семенченку у організації обстрілу будівлі телеканалу «112 Україна». Про це СБУ повідомила 14 травня.

За повідомленням, Семенченку та іншим фігурантам повідомили про підозру у скоєнні терористичного акту за змовою групи осіб, вирішується питання про обрання запобіжних заходів. Кваліфікація передбачає від семи до 12 років позбавлення волі з можливою конфіскацією майна.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що обстріл будівлі телеканалу організував Семен Семенченко. Усе це відбувалося під час виборчої кампанії до Верховної Ради України. Цей теракт був використаний представниками держави-агресора у гібридній війні проти нашої країни. Для вчинення злочину фігурант залучив двох учасників підпорядкованого йому збройного формування», – заявляє СБУ.

Читайте також: «Будуть ще мінуси»: Зеленський про олігархів та санкції проти Медведчука

За версією слідства, Семенченко в червні 2019 року «провів розвідку місцевості поблизу будівлі телеканалу», а також нібито організував передачу грошей на купівлю «транспорту та інших засобів, необхідних для здійснення злочину».

В СБУ вважають, що першим задумом було підірвати автомобіль біля будівлі телеканалу, але зрештою організатори вирішили обстріляти її з гранатомета.

«У ході санкціонованих судом обшуків за місцями проживання фігурантів справи у столиці та Київській області правоохоронці виявили і вилучили транспорт і засоби вчинення протиправних дій, які зловмисники використовували у ході вчинення злочину», – зазначають у відомстві.

Аналогічне повідомлення поширив і Офіс генерального прокурора. В ОГП нагадують, що особа вважається невинуватою в злочині, доки її провину не доведено в законному порядку і не встановлено вироком суду.

Читайте також: Російська влада вирішила ліквідувати компанію «Новые проекты», через яку Медведчук отримав підозру

Адвокат Семена Семенченка Владислав Добош повідомив Радіо Свобода, що наразі не бачив цієї підозри, відтак не може її прокоментувати.

Семенченко наразі перебуває під вартою у справі про створення «приватної військової компанії».

У липні 2019 року поліція повідомила, що вночі проти 13 липня невідомі вистрілили із гранатомета у фасад будівлі, де був розташований телеканал «112 Україна». Внаслідок пострілу ніхто не постраждав. Правоохоронці відкрили провадження за статтею «терористичний акт».

19 лютого РНБО запровадила санкції проти Віктора Медведчука, які ввів у дію указом президент Володимир Зеленський. Раніше також санкції запровадили проти колеги Медведчука по фракції Тараса Козака і телеканалів «112», ZIK та NewsOne, які йому належать. У партії ОПЗЖ назвали санкції «репресіями» і «знищенням демократії».

XS
SM
MD
LG