Доступність посилання

ТОП новини

США наполягають на звільненні Джеляла та інших затриманих Росією кримчан – Держдепартамент


Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял
Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял

Сполучені Штати закликають Росію звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та інших людей, затриманих 3 і 4 вересня в окупованому Криму.

«Сполучені Штати рішуче засуджують затримання 4 вересня заступника голови кримськотатарського Меджлісу Нарімана Джезлала та щонайменше 45 інших кримських татар російською окупаційною владою в Криму. Ми закликаємо російську окупаційну владу негайно звільнити їх», – ідеться в заяві, оприлюдненій на сайті Державного департаменту ввечері 5 вересня за часом Вашингтона.

У документі також вказано, що «США підтвердили під час саміту «Кримської платформи» 23 серпня, що Крим – це Україна, і США непохитно підтримують суверенітет та територіальну цілісність України».

Раніше із заявою аналогічного змісту виступило посольство США в Україні.

Російські силовики катували Нарімана Джеляла (Джелялова), повідомили голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар.

Як інформує Чубаров із посиланням на адвоката Джеляла, кримськотатарський діяч «із моменту затримання (4 вересня – ред.) і до пізнього вечора утримувався в невідомому йому приміщенні – в наручниках, із мішком на голові, під сильним психологічним тиском».

Дані про катування Джеляла й інших затриманих підтвердила й Джеппар, посилаючись на свої джерела.

Вона нагадала, що всіх п’ятьох затриманих – Нарімана Джеляла, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Ельдара Одаманова і Шевкета Усеїнова – російська влада пов’язує з нібито диверсією на газопроводі біля села Перевального, хоча достеменно не відомо, чи взагалі було те пошкодження газопроводу, про яке стверджується – «факт пошкодження газопроводу з інших джерел підтвердити не вдалося».

За її даними, проти Джеляла і двоюрідних братів Ахтемових порушили кримінальні справи за статтею про «диверсію» російського Кримінального кодексу, який Москва протиправно насаджує на окупованій частині території України, до них не допускають незалежних адвокатів.

«Причетних» чомусь знайшли саме після повернення Нарімана Джеляла з Києва, де він брав участь в інавгураційному саміті «Кримської платформи». За сфабрикованими обвинуваченнями він виявився диверсантом та пособником злочину, а двоюрідні брати Ахтемови – диверсантами-виконавцями злочину. За цими обвинуваченнями передбачається позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років», – повідомила Джеппар.

Вона звернула увагу, що, за твердженнями російської влади на півострові, пошкодження газопроводу, який подає газ до військової частини, сталося саме 23 серпня – в день інавгураційного саміту «Кримської платформи».

Раніше 5 вересня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав масові обшуки і затримання кримських татар в окупованому Криму 3–4 вересня «показовою помстою і розправою» після саміту «Кримської платформи».

А в Києві, біля посольства Росії в Україні, відбулася акція на підтримку затриманих у Криму кримських татар.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG