Доступність посилання

ТОП новини

Священника УПЦ (МП) підозрюють у сприянні військам РФ у вивезенні жителів Київщини до Білорусі – СБУ


Зруйнований російськими військовими будинок в Бородянці на Київщині, яка пережила російську окупацію, 8 квітня 2022 року
Зруйнований російськими військовими будинок в Бородянці на Київщині, яка пережила російську окупацію, 8 квітня 2022 року

Служба безпеки України розслідує справу про ймовірну колабораційну діяльність священника Української православної церкви (Московського патріархату) на Київщині – про це відомство заявило 7 липня.

«Служба безпеки розслідує факти колабораційної діяльності настоятеля храму УПЦ (МП) у селищі Бородянка Віктора Талька. Наразі перевіряються дані про його можливе сприяння рашистам у примусовому вивезенні до Білорусі майже 100 мешканців Київщини під час тимчасової окупації регіону», – йдеться в повідомленні.

Також правоохоронці розслідують функціонування катівні російських військових на території храму, яким опікується фігурант справи. Вони припускають, що священник запропонував окупантам використовувати підвал церкви для ув’язнення учасників руху опору.

«Задокументовано, що тільки з 29 по 31 березня 2022 року рашисти утримували там трьох українських волонтерів, що привезли гуманітарну допомогу для місцевих жителів», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Білоруська православна церква готова прийняти виселених із лаври у Києві ченців УПЦ (МП)

СБУ також ініціювала лінгвістичну експертизу для перевірки публічних закликів протоієрея щодо підтримки російських військових у війні проти України.

Справу відкрили за статтею про колабораційну діяльність. Встановлення обставин триває. Фігуранту загрожує до 5 років тюрми в разі визнання винним.

УПЦ (МП) наразі не коментувала ситуація. Раніше Віктор Талько в медіа відкидав звинувачення в колабораціонізмі. Зокрема, у інтерв’ю каналу «Локальна історія» в червні 2022 року він стверджував, що допомагав людям виїхати до Білорусі на їхнє прохання допомогти залишити окуповану територію.

Читайте також: СБУ: суд засудив послушника Почаївської лаври до 5 років тюрми

2 квітня Київщина була звільнена від російських військ. Після відступу військових РФ у визволених містах і селах були зафіксовані масові воєнні злочини, в тому числі вбивства цивільних жителів.

Кремль «категорично відкидає будь-які звинувачення у вбивствах цивільних», навіть попри те, що факти вбивств цивільних у період російської окупації були підтверджені свідченнями і супутниковими знімками.

XS
SM
MD
LG