Доступність посилання

ТОП новини

Уряд, Нацбанк, Фонд гарантування вкладів і нацкомісія з цінних паперів порушили права акціонерів «Приватбанку» – ухвала суду


Суд визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку»
Суд визнав незаконною націоналізацію «Приватбанку»

Радіо Свобода стали відомі нові подробиці рішення Окружного адмінсуду Києва щодо визнання незаконною націоналізації «Приватбанку», яке суд ухвалив 18 квітня в закритому режимі через «банківську таємницю».

«Відповідачами у справі є уряд, Нацкомісія з цінних паперів, НБУ та фонд гарантування вкладів. Позивачем є особисто екс-співвласник банку Ігор Коломойський, також у суді брали участь «треті сторони». Спочатку справу мала розглядати головуюча суддя Юлія Шрамко, але через її хворобу рішення ухвалювала колегія суддів, яких ми назвемо на брифінгу о 15:30», – повідомив Радіо Свобода Богдан Санін, суддя-спікер суду.

За його словами, суд визнав неправомірними дії всіх відповідачів із визнання банку неплатоспроможним та виведення його з ринку, а як наслідок цього – визнав незаконною націоналізацію банку, яка порушила право власності акціонерів.

Суддя-спікер додав, що суд відбувався в закритому тому режимі, через те тексту ухвали немає у відкритому доступі. У прес-службі суду додають: факт, що судді винесли ухвалу сьогодні, став для адміністрації суду несподіванкою. У прес-службі суду впевнені, що державні установи, найімовірніше, подаватимуть апеляцію на це рішення.

Водночас у канцелярії суду надати Радіо Свобода копію ухвали сьогодні відмовилися, посилаючись на те, що це можна зробити лише за заявою і у встановлені законом терміни. Також у суді відмовилися надати імена і контакти представників сторін , хоча вони не є банківською таємницею.

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів «Приватбанку», найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

Як заявили в НБУ, до націоналізації «Приватбанку» завдали збитківщонайменше на 5,5 мільярдів доларів.

Колишній акціонер «Приватбанку» Ігор Коломойський назвав «маячнею»опубліковані Національним банком України дані.

У травні 2017-го журналісти програми «Схеми» показали, що напередодні націоналізації «Приватбанк» оформив 110 мільярдів гривень кредитів на понад 30 фірм, більшість із яких мають ознаки фіктивності. Такого висновку автори дійшли, отримавши доступ і проаналізувавши аудиторський звіт про фінансово-господарську діяльність банку, складений аудиторською фірмою Ernst&Young.

Після виходу розслідування Ігор Коломойський заявив, що всі операції проходили під повним контролем і «чутливим керівництвом» тодішнього заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової.

XS
SM
MD
LG