Доступність посилання

ТОП новини

Британія збирається запровадити бальну систему для отримання робочих віз


Уряд Великої Британії оголосив про підготовку масштабної імміграційної реформи. Вона, як стверджує кабінет прем’єр-міністра Боріса Джонсона, спрямована на те, щоб залучити до Британії висококваліфікованих фахівців і знизити число мігрантів з низькою кваліфікацією, які працюють за невеликі гроші.

Нові правила, як очікується, наберуть чинності з 1 січня 2021 року, після завершення перехідного періоду в стосунках з ЄС, що діє після виходу Британії з Євросоюзу.

Реформа безпосередньо торкнеться громадян країн ЄС, особливо з Центральної та Східної Європи. Сотні тисяч громадян таких країн, як Польща, Латвія, Литва працюють в Британії. За новими правилами, їх працевлаштування ускладниться.

Реформа передбачає, що потенційних мігрантів будуть оцінювати за бальною системою. Претенденти на отримання довгострокової робочої візи повинні будуть довести, що володіють англійською мовою, і мати від роботодавця пропозицію робочого місця з зарплатою не нижче 25600 фунтів на рік – це більше, ніж зараз отримують багато працюючих в Британії мігрантів . Додаткові бали нараховуються за високий рівень освіти.

Британська влада очікує, що нова система «знизить загальний рівень міграції» і при цьому «залучить найкращих з усього світу».

Громадяни країн ЄС за новими правилами будуть прирівняні до громадян інших країн. Вони, втім, матимуть право жити в Британії без візи протягом шести місяців поспіль, але не зможуть при цьому працювати.

Опозиція і ряд представників бізнесу розкритикували план уряду, зазначивши, що вони можуть вдарити по британській економіці. Зокрема, до 20 відсотків працівників у промисловості та будівництві в Британії зараз – громадяни ЄС.

1 лютого Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії офіційно вийшло з Європейського союзу.

До кінця року Британія продовжить дотримуватися правил ЄС, проте більше не матиме своїх представників в європейських інституціях.

На референдумі 23 червня 2016 року 51,9 відсотка британців підтримали Brexit, проти проголосували 48,11 відсотка.

22 січня 2020 року британський парламент проголосував за умови, на яких країна залишає ЄС.

Британія була членом Європейського союзу упродовж 47 років. Вона стала першою державою, яка вийшла з ЄС.

XS
SM
MD
LG