Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Чехія домовились про укладення безпекового договору


Президент України Володимир Зеленський та президент Чехії Петр Павел. Архівне фото
Президент України Володимир Зеленський та президент Чехії Петр Павел. Архівне фото

Президент Чехії Петр Павел та президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Вільнюсі домовились, що вже незабаром буде укладений двосторонній договір про безпеку.

«Можна очікувати, що десь у травні чи червні цей договір може бути укладений», – зазначив Петр Павел.

При цьому він наголосив, що документ може стосуватись «постачання матеріалів, можливо і нематеріальної допомоги, якою є інформація, у випадку необхідності технології», повідомляють чеські медіа.

Цей договір, на думку Петра Павла, може стосуватись також співпраці в сфері оборонної промисловості.

Також у соцмережі Х чеський президент зазначив, що «на саміті Тримор’я ми обговорювали спільну підтримку України. Чехія готова брати участь в її відбудові».


Переговори президентів Володимира Зеленського та Петра Павела відбулись під час зустрічі на саміті Тримор’я у Вільнюсі.

Сім безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи», уже підписали з Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією і Нідерландами.

Тримор’я (Міжмор’я), або Ініціатива Трьох Морів – міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. У 2023 році Україна стала асоційованим членом ініціативи Трьох морів.

Форум

XS
SM
MD
LG