Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Крим.Реалії та українські радіостанції глушать у Криму російськими – правозахисники


Правозахисники роблять висновок, що останнім часом російська влада Криму навмисне глушить сигнал українських мовників
Правозахисники роблять висновок, що останнім часом російська влада Криму навмисне глушить сигнал українських мовників

Сигнал семи український радіостанцій, а також проект Радіо Свобода «Радіо Крим.Реалії», повністю або частково глушать у 20 населених пунктах Північного Криму, повідомляє Кримська правозахисна група.

Таких висновків правозахисники дійшли на основі моніторингу, який здійснили протягом березня-квітня 2019 року.

У КПГ перевірили 13 частот семи українських радіостанції, які отримали від Національної ради телебачення та радіомовлення України дозвіл на мовлення на території Північного Криму з селищ Чонгар і Чаплинка у Херсонській області. Ці селища розташовані на адміністративному кордоні з анексованим Кримом.

Моніторинг організували за допомогою автомагнітол у населених пунктах Північного Криму, розташованих поруч із пунктом пропуску «Чаплинка».

Читайте також: Володимир Горковенко призначений членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення – указ

Дослідження провели в 20 населених пунктах: Надьожино, Красноармійське, Вишнівка, Кріпке, Танкове, Пролетарка, Красноперекопськ, Совхозне, Таврійське, Рисове, Почетне, Перекоп, Армянськ, Суворово, П’ятихатка, Карпова балка, Філатовка, Ішунь, Томашівка, Воїнка.

За результатами, станом на початок квітня на семи частотах вдалося спіймати сигнал двох із семи українських станцій – Армія FM, Радіо Крим.Реалії, Радіо НВ, UA:Радио «Промінь» (НСТУ), Meydan FM, Перець FM, Стильне, UA:Радио «Культура» (НСТУ) – і лише в двох пунктах з 20-ти.

Зокрема на частоті Радіо Крим.Реалії, 98,6 – немає сигналу в усіх 20 пунктах.

На частоті радіо «Мейдан» 102,3 МГц у 17 населених пунктах чути російське радіо «Супутник в Криму». На частоті Армії FM 96 Мгц - немає сигналу. Перець FM на частоті 96,4МГц чути тільки в одному населеному пункті з 20, при цьому в 18 населених пунктах на цій частоті звучить російське радіо «Море». На частоті Радіо НВ 99,8 МГц немає сигналу.

Радіо «Культура» можна зловити тільки в двох населених пунктах з 20, а в 17 населених пунктах зі списку моніторингу звучить російське радіо «Крим». На частоті 106,4 МГц замість радіо «Промінь» в 19 населених пунктах звучить підконтрольне російській владі Криму радіо «Ватан Седаст». В одному населеному пункті – немає сигналу.

Читайте також: Активісти вимагають від Ради схвалити закон про покарання за тортури в Криму і на Донбасі

Блокування сигналу цих українських радіостанцій в цих населених пунктах ведеться також і на інших частотах, які вони отримали для мовлення з Чонгара.

Радіо Армія FM на цих частотах чутно в трьох населених пунктах, а в 17 населених пунктах чути російське радіо «Крим». Радіо Крим.Реаліі чутно в чотирьох населених пунктах з 20, на частоті, на якій йде мовлення з Чонгара. А в 16 населених пунктах на цій частоті працює російське радіо «Вести FM». Радіо «Мейдан» чутно з перешкодами тільки в одному населеному пункті на частоті, яку ця станція отримала для мовлення з вишки на Чонгарі. В інших 19 населених пунктах на цій частоті йде сигнал російського радіо «Крим».

Радіо НВ на частоті мовлення з Чонгара чути у восьми населених пунктах зі списку. В інших 12 мовлення заглушає російське радіо «Море». При цьому радіо Перець FM чути в чотирьох населених пунктах зі списку на частоті, яка надана для мовлення в Херсоні. Замість радіо «Промінь» у всіх 20 населених пунктах на частоті мовлення з Чонгара транслюється російське «Вести FM».

На основі результатів моніторингу, відзначили в КПГ, можна зробити висновок, що останнім часом російська влада Криму навмисне глушить сигнал українських мовників, в тому числі й шляхом включення російських радіостанцій на тих же частотах.

Читайте також: Замість радянського кіно. Перелік українських фільмів про Другу світову війну, які варто переглянути

З 4 вересня 2017 року у FM-діапазоні на частоті 105,9 МГц почалося цілодобове мовлення Радіо Крим.Реаліі, яке також спільно з Національною суспільного радіокомпанією України продовжує мовлення на анексований Крим на середніх хвилях АМ на частоті 549 кГц. Для непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей з 23 січня 2016 року мовить проект Радіо Донбасс.Реаліі, який має ФМ-покриття в містах Сходу України і виходить на середніх хвилях Всесвітньої служби радіо України (1 431 кГц).

XS
SM
MD
LG