Доступність посилання

ТОП новини

Ватикан знову вийшов із заявою після слів папи про «білий прапор»: «агресори мають припинити вогонь»


Держсекретар Ватикану Пʼєтро Паролін
Держсекретар Ватикану Пʼєтро Паролін

Ватикан удруге за кілька днів прокоментував заяву папи Римського Франциска про необхідність для України визнати свою слабшу позицію у війні з Росією та «підняти білий прапор». Держсекретар Ватикану Пʼєтро Паролін заявив, що для переговорів спочатку воєнні дії має припинити саме «агресор», тобто Росія, але прагнути переговорів зобовʼязані обидві сторони.

«Очевидно, що створення таких умов є обовʼязком не однієї зі сторін, а обох, і першою умовою, як на мене, є саме припинення агресії. Агресори повинні першими припинити вогонь – і потім розпочати переговори», – сказав держсекретар Ватикану в інтервʼю Corriere della Sera, оприлюдненому пізно ввечері 11 березня.

Пʼєтро Паролін стверджує, що папа мав на увазі, що переговори – це прояв не слабкості, а сили.

Днем раніше, 10 березня, керівник пресслужби Ватикану Маттео Бруні пояснив, що своїми словами щодо України папа Римський Франциск мав намір «закликати до припинення вогню та відновити сміливість переговорів», але не мав на увазі капітуляцію.

Лідери багатьох країн та міжнародних організацій висловили підтримку Україні після того, як папа Римський Франциск в інтерв’ю для швейцарської телерадіокомпанії RSI у контексті війни РФ проти України закликав Україну до переговорів, а також казав про мужність підняти «білий прапор».

Зокрема, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував папі Римському «закликати президента Росії Володимира Путіна вивести війська з України», та зауважив, що у такому випадку «мир настав би одразу без потреби у перемовинах».

Керівник пресслужби Ватикану Маттео Бруні пояснив, що своїми словами щодо України папа Римський Франциск мав намір «закликати до припинення вогню та відновити сміливість переговорів», але не мав на увазі капітуляцію.

Папа Римський Франциск, який походить із Аргентини, вже не вперше виступає із заявами, які можна витлумачити як проросійські. Апостольського нунція в Україні архієпископа Вісвальдаса Кульбокаса Міністерство закордонних справ України через висловлювання папи Римського викликає не вперше.

Форум

XS
SM
MD
LG