Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Україні спричинила «першу глобальну енергокризу» і заохотила розвиток зеленої енергетики – МЕА


Зокрема, вітрова та сонячна енергетика можуть розширитися більше ніж удвічі протягом наступних п’яти років
Зокрема, вітрова та сонячна енергетика можуть розширитися більше ніж удвічі протягом наступних п’яти років

Російське повномасштабне вторгнення до України спричинило «першу справді глобальну енергетичну кризу» – про це йдеться в звіті Міжнародного енергетичного агентства, яка працює в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку. Звіт «Відновлювальна енергетика 2022» був оприлюднений 6 грудня.

За спостереженнями авторів звіту, ріст цін на викопні палива зробив для країн вигіднішим вітчизняний видобуток енергії з відновлювальних джерел. Це вплинуло на прогноз щодо обсягів виробництва «зеленої» енергії на наступні п’ять років.

Читайте також: У Міненерго назвали три області із найскладнішою ситуацією після масованого обстрілу 5 грудня

«Протягом 2022-2027 років відновлювані джерела енергії, як передбачається, зростуть майже на 2 400 гігават у нашому головному прогнозі, це дорівнює всій встановленій потужності Китаю сьогодні. Це означає прискорення на 85% за попередні п’ять років, і майже на 30% вище, ніж прогнозовано у минулорічному звіті, що робить його найбільшою поправкою в бік зростання», – йдеться в документі.

За очікуваннями Агентства, ВДЕ є єдиним джерелом електроенергії, частка якого в світовій енергосистемі зростатиме. Зокрема, вітрова та сонячна енергетика можуть розширитися більше ніж удвічі протягом наступних п’яти років, надаючи майже 20% електроенергії глобально у 2027 році.

Читайте також: ОПЕК+ зберегла квоти на видобуток нафти, які знизила в жовтні

«Після того, як Росія вторглася до України в лютому 2022 року, енергетична безпека стала додатковою сильною мотивацією прискорити розгортання відновлюваної енергії. На рівні ЄС план REPowerEU, опублікований у травні 2022 року, пропонує покласти край залежності від російського викопного палива до 2027 року», – зазначає МЕА.

Серед інших цілей цей план передбачає збільшення частки відновлювальних джерел у фінальному енергоспоживанні до 45% порівняно з раніше погодженими 40%, нагадують автори.

XS
SM
MD
LG