Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС прокоментували плани Росії провести вибори президента на окупованих територіях


Під час акції протесту біля посольства Росії в Києві в день виборів російського президента, 18 березня 2018 року, ілюстративне фото
Під час акції протесту біля посольства Росії в Києві в день виборів російського президента, 18 березня 2018 року, ілюстративне фото

Плани Росії провести вибори президента на окупованих територіях України є «незаконними й нікчемними», зазначили в Міністерстві закордонних справ України.

«Проведення російських виборів на українських територіях грубо порушує Конституцію та законодавство України, норми та принципи міжнародного права, зокрема Статут ООН. Такий виборчий процес, як і решта подібних пропагандистських заходів у минулому, буде незаконним та нікчемним», – пише пресслужба.

МЗС наголошує на тому, що «включення голосів, які були отримані на тимчасово окупованих територіях поставить під сумнів легітимність всього результату виборів президента Росії».

Зокрема міністерство закликало:

  • міжнародну спільноту рішуче засудити намір країни-терориста провести вибори на тимчасово окупованих територіях;
  • накласти санкції на причетних до організації й проведення виборів;
  • іноземні держави не повинні надсилати власних громадян як спостерігачів на псевдовибори. Для тих хто братиме участь – передбачена кримінальна відповідальність.

«Будь-які вибори в Росії не мають нічого спільного із демократією. Вони слугують лише інструментом утримання російського режиму при владі», – пише МЗС.

Президент Росії Володимир Путін 8 грудня оголосив про намір взяти участь у запланованих на березень 2024 року виборах глави російської держави.

Раніше російська Рада федерації на засіданні 7 грудня призначила дату президентських виборів у Росії на 17 березня 2024 року. Дата голосування визначається федеральним законом, але розпорядження сенаторів дає формальний старт передвиборчої кампанії.

Форум

XS
SM
MD
LG