Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський підписав указ про розпуск Ради і призначив дату виборів


Президент також доручив Кабінету міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради
Президент також доручив Кабінету міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради і призначив дострокові вибори парламенту на 21 липня 2019 року.

Відповідний документ оприлюднений на сайті голови держави 21 травня.

«Керуючись частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України постановляю: припинити достроково повноваження Верховної Ради України восьмого скликання. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року», – йдеться в указі.

Президент також доручив Кабінету міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради.

Під час інавгураційної промови у парламенті 20 травня Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду восьмого скликання, а також закликав уряд подати у відставку.

Згодом Зеленський пояснив своє рішення тим, що у Верховній Раді не існувало коаліції з 2016 року.

«Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції – 4%. Це – оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я як гарант Конституції зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції», – сказав Зеленський.

В Адміністрації президента повідомили, що під час зустрічі із керівництвом Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій і груп 21 травня ішлося про скликання позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення змін до чинного виборчого законодавства, зокрема щодо скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єра до 3%.

За Конституцією України, позачергові вибори до парламент проводяться в період 60 днів із дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України.

Чергові вибори парламенту мали відбутися 27 жовтня 2019 року.

XS
SM
MD
LG