Доступність посилання

ТОП новини

«Ідемо до миру» – Зеленський прокоментував повернення Росією захоплених кораблів


Президент України Володимир Зеленський, Очаків, 21 листопада 2019 року
Президент України Володимир Зеленський, Очаків, 21 листопада 2019 року

Президент України Володимир Зеленський прокоментував повернення Росією захоплених у листопаді 2018 року українських військових кораблів.

«Броньовані катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу» вже на Миколаївщині. Крок за кроком ми йдемо до миру, шукаючи дипломатичні рішення та борючись за те, щоб наша Україна була знову єдиною», – написав Зеленський у фейсбуці вночі 21 листопада.

Володимир Зеленський повідомив, що на кораблях частково відсутнє обладнання та озброєння.

«Те, що ми побачили: справді частково не вистачає обладнання, бракує частини озброєння. Буде розслідування. Ми побачимо всі деталі», – цитує Зеленського президентський сайт.

Глава держави уточнив, що протягом трьох місяців катери будуть відремонтовані.

20 листопада захоплені минулоріч біля берегів Криму українські кораблі повернулися в порт Очакова (Миколаївська область). Кораблі «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» забрали з Криму буксири «Гайдамака», «Сапфір» і «Титан». Поверталися кораблі майже дві доби.

Зламався літак: Зеленський вночі зустрічав українські кораблі – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

18 листопада в акваторії Чорного моря розпочався процес повернення Росією захоплених торік біля Керченської протоки українських катерів «Нікополь», «Бердянськ» і буксира «Яни Капу».

Росія захопила три кораблі ВМС України і 24 українських військовослужбовців – моряків і працівників СБУ – 25 листопада 2018 року неподалік Керченської протоки з застосуванням зброї в міжнародних водах, що за міжнародним правом визнається як акт агресії.

Москва відмовилася визнавати за захопленими статус військовополонених і намагалася судити їх за кримінальними статтями на кшталт «незаконного перетину російського кордону».

Міжнародний трибунал із морського права наказав Росії негайно звільнити військових і повернути кораблі. Москва відмовилася це зробити.

Моряків урешті передали Україні не за рішенням трибуналу, а в рамках обміну утримуваними. При цьому Росія відпустила моряків формально під «особисте зобов’язання» за першим викликом з’явитися до Росії на суд над ними у справі, яку там так і не закрили.

XS
SM
MD
LG