Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується підписати безпекові угоди з США і країнами Північної Європи – Зеленський


Україна «найближчими місяцями» готується підписати двосторонні угоди у сфері безпеки зі Сполученими Штатами, Норвегією та Швецією, каже Володимир Зеленський
Україна «найближчими місяцями» готується підписати двосторонні угоди у сфері безпеки зі Сполученими Штатами, Норвегією та Швецією, каже Володимир Зеленський

Україна «найближчими місяцями» готується підписати двосторонні угоди у сфері безпеки зі Сполученими Штатами, Норвегією та Швецією, розповів президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським ЗМІ.

«Ми наближаємося до важливого договору зі США», – поінформував він.

Глава держави підкреслив, що після того, як Конгрес США підтримає надання пакета допомоги Україні, «ми прийдемо до потужної угоди зі США».

«Я б хотів, щоб люди розуміли, що це не лише про військову підтримку, це й гуманітарні аспекти, відновлення, фінансова підтримка, енергетична. Весь обсяг цієї потужної допомоги у двосторонніх угодах є», – наголосив Зеленський.

Президент запевнив, що «держава і надалі підписуватиме гарантії безпеки з партнерами».

Водночас він зауважив, що «Україна наближається до того, щоб з країнами-партнерами Балтії також було підписано безпекові угоди».

«Я думаю, що у квітні ми будемо мати такий результат з однією з країн. У нас можуть бути потужні договори у травні. Я думаю, травень-червень ми вийдемо на договори не лише з США, з північними країнами. Ми готуємося до Швеції та Норвегії», – акцентував глава держави.

Сім безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи», уже підписали з Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією і Нідерландами.

Тримор’я (Міжмор’я), або Ініціатива Трьох Морів – міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. У 2023 році Україна стала асоційованим членом ініціативи Трьох морів.

Форум

XS
SM
MD
LG