Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд переніс засідання щодо розмірів застави учасникам справи «Укргазвидобування»


Апеляційний суд Києва переніс засідання з розгляду скарг щодо розмірів застав, призначених судом Валерію Постному та Олегу Рябошапці.

Як повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро, засідання щодо розміру застави Постного перенесли на 10:30 29 червня через заявлений адвокатами гіпертонічний криз у підсудного.

За даними НАБУ, засідання щодо Рябошапки перенесли на 10:00 29 червня за клопотанням сторони захисту через відсутність четвертого адвоката.

Антикорупційні прокурори просять Апеляційний суд Києва суттєво збільшити розмір застав.

Постний і Рябошапка були заарештовані і взяті під варту 18 червня за рішенням Солом’янського районного суду Києва як співорганізатори корупційної схеми розкрадання газу, видобутого в рамках договорів спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування». При цьому, як повідомили в НАБУ, розміри застав, призначених судом стосовно них двох, що є одними з ключових фігурантів розслідування, були найменшими (1 мільйон гривень та 1,5 мільйона гривень відповідно) порівняно з сумами застав, призначених пересічним учасникам «газової схеми» (від 50 мільйонів гривень до 200 мільйонів гривень). 23 червня детективи НАБУ відразу після звільнення Постного і Рябошапки під заставу знову затримали їх.

У Національному антикорупційному бюро нагадали, що 17 і 18 червня за результатом розгляду клопотань детективів НАБУ, погоджених із прокурорами Спеціальної антикорупційної прокуратури, щодо всіх 10 осіб, затриманих у перебігу обшуків 15 червня, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Сумарний розмір застави складає 1 мільярд 3 мільйони гривень. При цьому Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про намір оскаржувати в апеляційному порядку щонайменше дві судові ухвали про обрання запобіжного заходу, бо вважає, що суми застав, призначені судом, не є співмірними до заподіяної шкоди.

16 червня керівник САП Назар Холодницький також зареєстрував у Верховній Раді погоджене з генеральним прокурором України подання про надання згоди на затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка як одного з організаторів розкрадання державного газу.

За попередніми даними НАБУ, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на суму майже 3 мільярдів гривень, із яких 1 мільярд 600 мільйонів – це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства, а 1 мільярд 300 мільйонів – несплачена сума ренти за користування надрами.

XS
SM
MD
LG