Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: дипломатам не дають дозволи на зустріч з засудженими в Росії Сенцовим і Кольченком


Олег Сенцов і Олександр Кольченко
Олег Сенцов і Олександр Кольченко

У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що дипломатам протягом тривалого часу (понад 2-3 місяців) не видають дозволи на зустріч із засудженими в Росії українцями Олегом Сенцовим і Олександром Кольченком.

«Посольством та консульськими установами України в Росії протягом тривалого часу (понад 2-3 місяців) очікується отримання від російських компетентних органів понад 20 дозволів на зустріч з нашими співвітчизниками. Зокрема, до цих пір від російської сторони так і не отримано дозвіл на відвідування громадян України Сенцова і Кольченка, незаконно засуджених за сфабрикованими звинуваченнями», –повідомляє департамент консульської служби МЗС на своїй сторінці в Facebook.

У відомстві зазначають, що не отримують відповіді від компетентних органів Російської Федерації, незважаючи на численні звернення українських дипломатичних і консульських установ України.

Такі дії російської сторони в департаменті назвали грубим порушенням Консульської конвенції між Україною і Росією, якою передбачено право консульських посадових осіб України на відвідування своїх громадян в місцях їхнього утримання під вартою на території Росії.

У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд Росії засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі за звинуваченнями у підготовці терактів в анексованому Росією Криму. Інший фігурант справи – Олександр Кольченко – 10 отримав років колонії суворого режиму.

Самі засуджені і правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими і політично мотивованими. Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова політв’язнем.

XS
SM
MD
LG