Доступність посилання

ТОП новини

Затриманого у Криму Рефата Мазалова відпустили – Смедляєв


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Затриманого у Криму Рефата Мазалова відпустили, повідомив голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв в інтерв’ю проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

​На телефонні дзвінки Мазалов не відповідає, тому подробиці його затримання поки невідомі.

В інтернеті опублікували відео, на якому син Рефата Мазалова розповів про обшук, який 12 серпня провели російські силовики, після чого відвезли його батька у невідомому напрямку.

«Прийшли о 7 годині ранку. Це був ОМОН. Документи лише батькові показали, більше нікому не показували. Я спав, прокинувся від шуму, від крику. Встиг тільки штани одягнути, заходить у двері чоловік з пістолетом, наказав лягти на підлогу, руки на голову, у кишенях пошманав, потім усі – на вихід. На вулицю вивели всю сім’ю. До кожного приставили по співробітнику. Що шукали у будинку, не знаю», – розповів хлопець.

(Відео користувача YouTube Къырым Хаберлери)

Раніше перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял повідомляв Крим.Реалії, що про місцеперебування Мазалова після затримання не відомо. Як повідомляли, після обшуку його відвезли у поліцію Бахчисарая. Він також зазначив, що затриманий абсолютно аполітичний і не перебуває ні у яких релігійних організаціях.

Офіційних коментарів кримських правоохоронців, підконтрольних Росії, немає.

Правозахисники, державні і політичні діячі в Україні та за її межами не виключили посилення репресій в анексованому Криму як після ухвалення «пакету Ярової», так і після заяв ФСБ Росії 10 серпня про те, що нібито Україна готує «теракт» на території півострова.

Після анексії Криму Росією обшуки і арешти кримських татар на півострові проводять регулярно.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG