Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: Україна арештувала понад три мільярди гривень у справах щодо Януковича і його оточення


Керівник департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що Україні повинні бути повернуті кошти, заарештовані за кримінальними провадженнями щодо колишнього президента України Віктора Януковича та його оточення, це понад три мільярди гривень. Про це він заявив в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня».

«Повинно бути повернуто все, що в даний час заарештовано. Можу сказати, що за зверненням нашого департаменту, навіть без урахування справ Арбузова, Курченка та Клименка, які в нас забрали, виявлено та заблоковано зарубіжних активів і грошових коштів колишніх чиновників на загальну суму понад 107 мільйонів доларів, 122 мільйони швейцарських франків, 22 мільйони євро», – сказав Горбатюк.

Разом з тим він зазначив, що під час слідства з цих коштів за кордоном заарештовані приблизно 30,6 мільйонів доларів, 515 тисяч євро, 1, 375 мільйона швейцарських франків.

«Крім того, на рахунках у банках України заарештовано понад 35 мільйонів гривень, 15,3 мільйона доларів, 542 тисяч євро, цінні папери на суму 722 мільйонів гривень і 5,5 мільйонів доларів коштів підконтрольних компаній, а також 5 мільйонів доларів знайдені під час обшуків», – додав Горбатюк.

У січні 2015 року Державна служба фінансового моніторингу повідомляла, що загальна сума заблокованих коштів на рахунках 44 компаній, підконтрольних «сім’ї Януковича», склала – 1,42 мільярда доларів, зокрема, на території України – 1,37 мільярда доларів, за кордоном – 49,51 мільйона доларів.

Віктор Янукович втік з Києва в ніч на 22 лютого 2014 року і невдовзі остаточно залишив Україну. Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

24 жовтня у Генеральній прокуратурі заявили, що з метою удосконалення організації роботи відомства реорганізовано департамент спеціальних розслідувань ГПУ. У відомстві зазначили, що для активізації й завершення досудового розслідування щодо колишнього президента України Віктора Януковича та його найближчого оточення створили нове управління.

Сергій Горбатюк і надалі залишається керівником департаменту спеціальних розслідувань, за цим департаментом залишається розслідування й передача до суду справ щодо подій на Майдані.

XS
SM
MD
LG