Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США планує збільшити допомогу Україні у сфері безпеки у 2017-му – посольство України


Конгрес Сполучених Штатів Америки має намір збільшити допомогу Україні у сфері безпеки до 350 мільйонів доларів у 2017 році, мовиться у повідомленні посольства України в США.

Як зазначили українські дипломати, у Конгресі США офіційно представили узгоджений Сенатом і Палатою представників текст проекту закону про бюджет США на 2017 рік на потреби національної оборони.

«Сума коштів, яку американські законодавці пропонують виділити для надання безпекової допомоги Україні, у тому числі летальних видів озброєнь, у наступному бюджетному році збільшена до 350 мільйонів доларів із закладених в аналогічному документі на 2016 рік 300 мільйонів доларів», – мовиться в повідомленні.

За даними посольства, перелік видів допомоги розширено за рахунок внесення до нього надання засобів і технічної підтримки для розробки цілісної системи моніторингу державного кордону України, а також допомоги у підготовці штабних офіцерів та вищого військового командування ЗСУ.

Законопроект має бути ухвалений Сенатом і Палатою представників і підписаний президентом США.

«Представлений документ свідчить про збереження в Конгресі США високого рівня двопалатної і двопартійної підтримки України у боротьбі з російською агресією», – заявили в посольстві.

Минулого місяця три юристи-міжнародники зі значним досвідом роботи в Україні: Джеффрі Берт, Джеймс Гітч, Пітер Петтібон та Томас Шиллінґлоу запропонували обраному президентові США Дональду Трампу стратегію дій щодо України. Згідно з нею, Росія, США, Європа й Україна могли б спільно спланувати та створити пакет фінансової допомоги задля забезпечення економічного відновлення України.

У разі ухвалення згаданого закону адміністрація президента США матиме право надати Україні допомогу на визначену суму, серед того й летальною зброєю, але не зобов’язана цього робити. Схоже положення про дозвіл надати Україні летальну зброю є й у бюджетному законі, що чинний нині. Президент Барак Обама послідовно відмовляється надавати Україні летальну зброю, хоча в його адміністрації не виключають такої можливості в разі широкого нападу на Україну з боку Росії.

XS
SM
MD
LG